»
S
I
D
E
B
A
R
«
Védikus irodalom óra
2015 01 21 by premamoya
Védikus irodalom óra

Védikus irodalom óra

Az egyik védikus irodalom órán a hetedikesek és a nyolcadikosok a Srímad-Bhágavatam 6-dik énekéből az egyik híres történetet dolgozták fel egy izgalmas vetélkedő formájában.

A történet a Bhágavatam 6-dik énekének 9-dik fejezetéből való:

“A félistenek apai ágon Visvarúpa rokonai voltak, és ezért Visvarúpa mindenki szeme láttára tisztított vajat ajánlott a tűzbe, miközben az „indráya idam szváhá” [„ez Indra királyé”] és az „idam agnayé” [„ez a tűz félistenéé”] mantrákat vibrálta. Hangosan énekelte ezeket a mantrákat, és felajánlotta minden félistennek a neki járó részt. A félisteneknek ajánlotta a tisztított vajat az áldozati tűzbe, ám tudtukon kívül a démonoknak is tett felajánlásokat, mert anyai ágon velük is rokonságban állt.

Egyszer azonban a mennyek királya, Indra rájött, hogy Visvarúpa titokban becsapta a félisteneket azzal, hogy a démonok nevében végzett felajánlásokat. Nagyon megijedt, hogy a démonok legyőzik majd, ezért féktelen dühében levágta Visvarúpa fejét. Indra ugyan olyan hatalmas volt, hogy semlegesíthette volna a bráhmana (pap) megöléséért járó bűnös visszahatásokat, most összetett kézzel, bűnbánóan mégis elfogadta e visszahatások terhét. Egy évig szenvedett, majd hogy megtisztuljon, a bűnös gyilkosság visszahatásait szétosztotta a föld, a víz, a fák és a nők között.

Indra király megáldotta a földet, hogy árkai maguktól feltöltődjenek, ezért cserébe a föld elfogadta a bráhmana (pap) elpusztításáért járó bűnös visszahatások egynegyedét. E bűnös visszahatások következtében van oly sok sivatag a földön. Indra megáldotta a fákat is, hogy ágaik és gallyaik újra kisarjadjanak, ha lemetszik őket. Áldásáért cserébe a fák elfogadták a bráhmana-gyilkosságért járó visszahatások egynegyedét, s ez a fákból szivárgó nedvként nyilvánul meg. Ezt a nedvet ezért tilos meginni.

A nők szintén megkapták az Úr Indra áldását, hogy kéjes vágyaik mindig beteljesüljenek, még a terhesség alatt is, ha a nemi élet nem árt meg a magzatnak. Cserébe a nők vállalták a bűnös visszahatások egynegyed részét, s ennek eredményeképpen minden hónapban megmutatkoznak rajtuk a tisztátalanság jelei. A vizet Indra király szintén megáldotta, hogy amikor más anyagokkal keveredik, növelje meg annak az anyagnak a térfogatát. A víz ezért elfogadta a bűnös visszahatások egynegyed részét. Ez az oka, hogy a víz néha buborékkal teli és tajtékos. Ha valaki vizet vesz valahonnan, ezeket kerülje el!”

A vetélkedő első feladataként a gyerekek megvitatták, majd pedig lerajzolták ezt a négy jelenetet. Aztán saját maguk jobbnál-jobb feladatokat eszeltek ki egymásnak a fejezetben található többi történethez. Voltak ezek között betű-, vagy szókiegészítős, párosítós és egyéb más feladatok. Nagyon izgalmas Bhágavatam-vetélkedő volt!


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa