Védikus matematika
Védikus matematika

Sokkal lelkesebbek a gyerekek egy olyan matematika órára, ahol vagy a szentírásokból és a mindennapi életünkből vett példákat oldanak meg, vagy pedig a Védák matematikai módszerei szerint számolnak.

Az első példa a törtszámokkal végzett műveleteknél alkalmazza a Rámájana ősi eposz egyik híres történetét.

1, Dasaratha király öröme

témakör: törtek

fokozat: gyakoroltató

Dasaratha király a főpapjától egy aranykorsóban mennyei ambróziát kapott, amit a félistenek készítettek a királynak. A nektár felét első feleségének, Kausalyānak, a másik felét pedig legfiatalabb feleségének, Kaikeyínek adta. Mindkét királyné aztán, saját adagjának a felét odaadta Szumitrának.

Ki ivott többet, Kaikeyí vagy Szumitrá?

Aki többet ivott, hányszor többet ivott, mint a másik?

Végül is az ambróziának hányad részét itta meg Kausalyá, Kaikeyí és Szumitrá?

 

Detroit2, A detroiti Krisna-templom

témakör: területszámítás, arány

Detroit Az Amerikai Egyesült Államokban, Michigan államban található. Kb. 800.000 ember lakik ott. Többek között autógyártásáról híres. Olyan autógyáraknak van itt a központja, mint pl. a Ford, a Chrysler , a General Motors illetve ez utóbbi leányvállalatainak, mint pl. a Chevrolette , a Cadillac vagy a Buick.

Amikor Sríla Prabhupáda 1975-ben Detroitban járt, nagyon megtetszett neki egy különösen szép birtok, mely korábban egy bizonyos Lawrence Fisheré volt. Fisher maga is az autógyártás egyik meghatározó alakja volt, pl. a Cadillac elnökeként tevékenykedett, s így mérhetetlen vagyonra tett szert. Lakóházát pazar módon rendezte be a legdrágább alapanyagokat felhasználva, igényes művészeti alkotásokkal díszítve, nem sajnálva az aranyat és az ezüstöt sem. Śríla Prabhupáda vágya az volt, hogy az évek óta lakatlanul álló épület legyen az ISKCON (a Krisna-tudat Nemzetközi Közössége) prédikáló központja. Ebben két módosabb tanítványa segített neki. Az egyik a híres Ford autógyár alapítójának, Henry Fordnak az unokája Amabarísa prabhu, a másik pedig egy szintén híres személyiség, Walter Reuther lánya, Lekhásravantí mátádzsí volt. 300.000$-ért megvásárolták a birtokot, majd az ISKCON-nak adományozták. Ezekről az eseményekről olvashatsz a Prabhupáda életéről szóló könyv 7. fejezetében (333. o.)

Srí Srí Rádhá-Kundzsabihárí , Srí Srí Gaura-Nitái, Dzsagannátha, Baladéva, Szubhadrá és Sṛí Náthadzsí otthona több éves felújítási és átalakítási munkálatok után végül 1983-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is, mint egy Krisna-tudatos kulturális központként és templomként működik. Jelenleg 6 Krisna-hívő lakik a templomban és mintegy 3-400 fős gyülekezet él a környéken.

A téglalap alakú terület nagysága másfél hektár. Oldalainak aránya pedig 2:3.

Rajzold ide a birtok határvonalait, mégpedig úgy, hogy a méretarány 1:2000 legyen!

Leave a Comment