»
S
I
D
E
B
A
R
«
Zöld ötletek – Legyél szelektív!
2011 01 26 by premamoya
Legyél szelektív!

Legyél szelektív!

Ezzel a jelmondattal természetesen nem a szelektív hallásra szeretnénk buzdítani az olvasóinkat, hanem sokkal inkább egyfajta szemléletmódra, ahogyan a körülöttünk lévő tárgyakhoz és személyekhez viszonyulunk.

Először is nézzük meg, miért hasznos, ha a hulladékokkal szelektíven bánunk!

  • A csomagolási hulladék érték: megfelelő válogatás után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.
  • A másodanyagok felhasználásával kíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl.: papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem szabad pazarlóan bánnunk velük.
  • A hulladék újrahasznosítása jelentős energiatakarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek.
  • Csökken a hulladéklerakókra kerülő hulladék mennyisége, ezáltal megnő azok élettartama, és szükségtelen újabb lerakók költséges kiépítése.
  • Kevesebb hulladék kerül a környezetünkbe, s ezáltal egy élhetőbb életteret tudunk biztosítani minden élőlény (és egyben magunk) számára.

Ha már értjük, hogy miért fontos szelektálni, akkor nézzük milyen szelektálási lehetőségeket tudunk otthon bevezetni!

Első lépésként kezdhetjük a papírral, amit értékesíteni is lehet, igaz egyre olcsóbban. Ha van egy kiskertünk, akkor a papír komposztálása is jó hasznosítás. Ha pedig vegyes tüzelésű kazán, cserépkályha, kandalló, stb.  is van a környezetünkben, akkor a begyújtásnál használható.

A fémhulladékot elég jó áron értékesíthetjük a vastelepeken. Ha nem akarunk az esetlegesen kis mennyiséggel foglalkozni, akkor a legjobb megoldás a szelektív gyüjtősziget.

Az üveg esetében első lépésként érdemes pl. a befőttesüvegeket és palackokat otthoni befőzéssel és saját készítésű rostos italokkal hasznosítani, vagy ha már teli a kamra, akkor az üveggyűjtőbe bedobni. Ez is sokkal kevesebb energiával újrahasznosítható.

A műanyaghulladék csökkentése esetében a legfontosabb, ha már eleve megpróbáljuk az ebből készült termékeket elkerülni. Ha ez nem minden esetben lehetséges, akkor pedig a zacskók, palackok, … másodfelhasználását megpróbálni házon belül megoldani. Ha már nem tudjuk semmiképpen sem használni, akkor kerüljön a szelektív gyűjtőbe!

A háztartási zöld hulladék könnyen lebomló, és általánosan nem környezetszennyező, de az elszállítása jelentős energiákat emészt fel. Ha a környezetünkben van egy kis kert, ahol megoldhatjuk a zöld hulladék komposztálását, jelentős értékhez jutunk általa, amit a kiskert tápanyag-utánpótlásában lehet felhasználni.

A “mindent egybe” öntő szemléletmód nem törődik  a különbségtétellel. Mindennapjaink során nekünk is figyelnünk kell arra, hogy ne öntsünk mindent egybe! Ez nem csak a hulladékok esetében helytálló, hanem a kapcsolatainkra is. Mindenki egy sajátságos egyéniség, s emiatt másképp kell bánni mindenkivel. Szelektálnunk kell, hogy miként reagálunk a környezetünkből más személyektől érkező intelmekre, kérésekre, kihívásokra! Ha igyekszünk mindenkit a Legfelsőbb Úr egyedi teremtményeként tekinteni, és megfelelő türelemmel, szeretettel tekinteni rá, akkor nagyon komoly eredménye lesz ezen egyedi szelektálásunknak. Hamarosan tapasztalni fogjuk a figyelmességünk viszonzását. Ezért nem csak a hulladék esetében érdemes szelektívnek lennünk 🙂


3 hozzászólás  
Tulasi Krisna d.d. writes:
január 28th, 2011 at 20:33

Nagyon köszönöm a figyelmeztetést !.

Krisna-völgy » Blog Archive » Zöld ötletek: Legyél szelektív! writes:
február 1st, 2011 at 16:38

[…] Forrás és folytatás: oktatas.krisnavolgy.hu […]

Krisna-völgy » Blog Archive » Védjük a teheneket! writes:
március 10th, 2011 at 16:10

[…] Forrás és folytatás: oktatas.krisnavolgy.hu […]

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa