Legyél víztakarékosabb!
Legyél víztakarékosabb!

Habár a Föld 70%-át víz borítja, ennek nagy része tengervíz, s mindössze 2-2,5 %-a édesvíz. Emellett meghaladja az egymilliárd főt azok száma, akik nem jutnak megfelelő minőségű, vagy mennyiségű ivóvízhez. A klímaváltozás kapcsán az egyre súlyosbodó aszályok miatt Dél-Európa továbbra is nagy vízhiánnyal küzd.

Nagyon eltérő, hogy kinek mennyi jut ebből a vízből naponta. Ez a szám az Egyesült Államokban fejenként kb. 500 liter, Afrikában családonként 12 liter, míg hazánkban 140 liter/fő.

Folytathatnánk a megdöbbentő adatok sorát, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk, változ(tat)nunk kell. Ennek a változtatásnak azonban nem csak az ipari, vagy a mezőgazdasági felhasználást kell érintenie, hanem  a lakosságit is. Európában a mezőgazdaság és a lakosság által felhasznált víz mennyiség közel megegyező.

 • Víztakarékosabb szokások

Ahhoz, hogy a leggyorsabban eredményt érjünk el, meg kell változtatni néhány vízpazarló szokásunkat.

– Ha a kádfürdő (75–200 liter/alkalom) helyett a zuhanyzást választjuk, 2/3-dal kevesebb vizet használunk el.

– Ne folyóvízzel mosogassunk, mert így kb. 40 liter víz folyik el alkalmanként. A folyóvizet csak az öblítésnél használjuk! Mosogatógép használatánál ügyeljünk arra, hogy tele legyen. Ekkor az átlag 12–20 liter vízzel hatékonyabban gazdálkodunk.

– Mosásnál 40–100 liter víz elmegy alkalmanként. Kisebb mennyiségű mosás esetén ne indítsuk el a gépet! Fél adag ruhát ne mossunk teljes töltésű programmal!

– Ha fogmosás, borotválkozás közben nem hagyjuk folyamatosan nyitva a csapot, akkor csak 20-ad része víz megy el a lefolyóban.

– Ne hagyjuk csöpögni a csapot, vagy szivárogni a wc-tartályt, mert naponta 40–120 liter víz mehet így kárba.

– A vízöblítéses wc használatával naponta 18–45 liter ivóvizet használ el egy ember. Csökkenteni lehet ezt a mennyiséget víztakarékos tartállyal, ahol csak addig folyik a víz, amíg a gombot nyomjuk.

– Ennél még jobb, ha a csésze ún. középösszefolyású, s nem a vízpazarlóbb, tálcás változatot használjuk. Egyre több helyen alkalmazzák a mosásból származó “szürke vizet” öblítővízként a wc-nél, de az esővíz felhasználására is látni már jó példákat.

Vannak már azonban olyan úgynevezett “száraz-wc-k, amelyek víz nélkül működnek, sőt egyes fajták közvetlenül használható komposztot állítanak elő. Akad közöttük már lakótelepi méretű is.

 • Víztakarékos eszközök

Manapság egyre több olyan eszközzel találkozhatunk, amik szintén segítenek a víztakarékos háztartás kialakításában. Ezek nagy része minimális befektetést igényel.

– A zuhanyra érdemes zuhanyzárat felszerelni. Víztakarékos és kényelmes is, mert nem kell újra beállítani a kívánt hőfokot.

– Elterjedt már a csapfejekre szerelhető perlátor (vízsugárosztó) és az örvényes zuhanyfej is, valamint mostanában találkozhatunk egyre hatékonyabb vízadagolókkal is.

– A víztakarékos wc-tartályok és szelepek töredékére csökkentik a felhasznált víz mennyiségét.

 • Esővíz-felhasználás

A háztartásban nem kellene mindenhol az egyre drágább ivóvizet használnunk. A mosásnál, mosogatásnál, wc-nél sok helyen alkalmazzák a szűrt esővízet. Nagyon jelentős mennyiségű ivóvizet lehet megspórolni ezen a módon.

Kiskert öntözésnél a hordókba, vagy föld alatti ciszternába felfogott esővíz segíthet az egyre gyakoribb nyári aszályok során az öntözések során elhasznált ivóvíz csökkentésében.

 • Nem kútba esett ötlet!

Kertes házaknál könnyedén le lehet nullázni a vízszámlánkat, ha saját kutat használunk.  Mivel szinte mindenhol a vezetékes víz alapján számolják a szennyvízdíjat is, ezért mindkét költséget elfelejthetjük 🙂

Ha emellett a mosásból származó “szürke vizet” a wc-öblítésnél használjuk, meglepően víz- és persze költségtakarékos háztartást tudhatunk magunkénak. Amióta a családommal Krisna-völgyben élünk, és kútvizet használunk, személyes tapasztalatom, hogy egy 3 tagú család átlagosan napi 60-80 liter vízzel kényelmesen fedezni tudja a szükségleteit. Ez egy főre vetítve mindössze 20-30 liter vizet jelent naponta!  Ez a magyar vízfogyasztási átlagot (140 liter/fő) messze alulmúlja!

Emellett a zöldségeskert, a virágkert és a gyep öntözéséhez szükséges vizet könnyen össze tudjuk gyűjteni, ha a tetőről lefolyó esővizet hordókba, vagy föld alatti ciszternába vezetjük. Így egész évben meg tudjuk oldani az öntözést ivóvíz felhasználása nélkül.

 • Zöld ötletek tanfolyam

Ha szeretne még többet megtudni arról, hogy milyen módon lehet környezettudatosabban élni, akkor vegyen részt a 108-féle zöld ötlet elnevezésű tanfolyamainkon:

Email: [email protected]

3 Thoughts to “Zöld ötletek – Legyél víztakarékosabb!”

 1. Tomi

  Igazából szerintem attól, hogy pl.Budapesten valaki a Duna vízéből kinyert csapvízzel takarékoskodik, még nem lesz több ivóvíz Afrikában.

 2. Juliska

  Hol lehet kapni zuhanyzárat? A neten sehol sem találtam ilyet. Legalább is ilyen néven nem.

 3. premamoya

  Tényleg nem található meg ezen a néven a neten.
  Az igazi neve: zuhany stop

Leave a Comment