Kedves Vigjána és Gauri dása!

Hétfőn nyolckor már foglak is hívni titeket, így már akkor át tudjuk beszélni, amiket most leírok nektek.:)

Nyelvtan :

1.      Akit találsz a közeledben, vele játszd el az alábbi feladatokat. (anya, apa, tesó)

Kezdj el kitalálni egy történetet, aminek mondataiban sok melléknév van. Akivel játszol, ő folytassa. Addig játsszátok, amíg egy kerek történet lesz belőle.

A játszótársad mond egy melléknevet és te próbálj mondani minél több rokon értelmű szót. Mondjon legalább 5 melléknevet, te pedig mondj annyit, amennyit csak tudsz (ami gondolom 3-4 lesz).

Szókígyó játék, csak mellékneveket lehet mondani. Addig játsszátok, amíg mindenki ki nem esik. Majd írjátok, vagy mondjátok meg, hogy ki nyert!:)

2.      Akkor most pedig következnek a munkafüzet feladatok!

Munkafüzet 45.o./5 a,b, 46.o./1abc, 2ab, 3a, 4,  47.o./ 6ac, 7ab

3.      Anyanyelvi gyakorló feladatai

43.o./12,13, 44.o./14, 15b  45.o./18 (Ebben a feladatban ne azt írd be a fákba, amit a feladat mond, hanem olyan mellékneveket írj be, amik Krisna-völgyről jutnak eszedbe!)

Mindent, amit megcsináltok, légyszi péntekig fotózzatok le és viberen, vagy, ahogy szeretnétek juttassátok el hozzám! Köszi! Ez a kérés minden feladatra vonatkozik. Szóval mindent juttassatok el nekem péntek estig.

Világi irodalom/ fogalmazás

Még előző héten kaptatok egy olyan feladatot, hogy írjatok meg egy képeslapot és rajzoljátok is meg! Azt kérlek, küldjétek el nekem! Mindkét oldalát! A rajzra is kíváncsi vagyok!

Fogalmazás munkafüzet: 59.o./2 a,b,c, (Csak gondolatban, ha van kivel megbeszélni, megbeszélheted vele.), 60.o./ 3 a,b 61.o./ 4a(szóban csak),b, 5ac

Ezt csak úgy írom. Ha van kedvetek, írjatok naplót erről az időszakról. Később érdekes lesz visszaolvasni. Akár 10 év múlva is.:)

Śrīmad Bhāgavatam

1.      Döntések. Gondolkodj el ezen a feladaton és beszéld meg valakivel. Aztán nekem is mondd fel hangüzenetként. Gondolkodj el azon, hogy mi alapján szoktál dönteni. Az alapján szoktál dönteni, hogy mi a jó neked? Vagy az alapján, hogy mi jó a többieknek? Át szoktad gondolni, hogy mi a helyes és mi helytelen? Gondolj egy olyan helyzetre, amikor komoly döntés előtt álltál, és gondold végig, hogy mi alapján döntöttél.

2.      Először elevenítsd fel a történetet újra. Olvasd el azt a fénymásolatot a történetről, amiben kijelöltük a lényeget. Fogj egy A4-es lapot. Ezeket jelenítsd meg rajta! Mit látott Aśvatthāmā a szekeréről, amikor Arjuna üldözte őt? (Nyilván itt Arjunát kell lerajzolnod, ahogy üldöz.) Rajzold le!

Hogyan érezhette magát Aśvatthāmā, amikor Arjuna üldözte őt? Rajzold le nagyban csak az arcát!

Milyen hangokat hallhatott Aśvatthāmā a szekerén ülve, miközben Arjuna próbálta elfogni? Írd le a hangokat!

Ezt a papírt is fotózzátok be! Köszi!

Mahābhārata

Mivel most külön vagyunk és nem tudok adni nektek beragasztani valót, így az olvasónapló és a Mahabharata füzet egybeolvad. Szóval ezt csinálhatjátok a délutáni olvasó időben is, amit az órarendbe betettünk. Tehát úgy lesz, hogy én megadom, hogy mettől meddig olvassátok el a szöveget, és annak az összefoglalását kb.1 oldalban írjátok be a Mahábhárata füzetbe. Azzal fogtok dolgozni. Tehát arról a szövegről rajzoltok, válaszoltok a 3 kérdésre és választotok beragasztandó tulajdonságot.

E hét: olvassátok el: 96.oldal csillag alatti részétől 111.oldalig (Kérlek, ti olvassátok önállóan és mindketten legalább 2 oldalt hangosan olvassatok!) Próbáljátok egyben elolvasni komolyan koncentrálva! Ha el tudtok merülni benne, meglátjátok majd, hogy mennyire izgalmas és élvezetes olvasmány!:) Majd erről is beszélünk, hogy hogyan ment. Szóval erről készítsetek rajzot, 3 kérdésre a válasz és ragasztás. Ezt is légyszi fotózzátok be!

Ez csak egy heti meditáció, amit leírok.:) Csak, hogy amúgy se felejtsük el a 21 tulajdonságot. Az első tulajdonság az igazmondás. Próbáljatok a héten figyelni arra, hogy mindig mondjatok igazat! Olvassátok el, amit az igazmondásról beragasztottunk a füzetbe.

Szép hetet nektek, jó munkát és kitartást!:)

Ó, és ne feledjétek, hogy április 3-ig még meg lehet írni Śrīla Śivarama Swāminak a felajánlást! Gauri das! Szerintem továbbra is nyugodtan használd a leckefüzetet átmásolva a feladatokat innen és akkor tutti, hogy nem fogod elfelejteni!:) Mondjuk most nehezebb lesz elfelejteni. Bár ki tudja.:)

Szolgátok:

Sulalita devi dasi 

Related posts