Hare Krisna kedves lányok!

 Akkor küldöm az e heti anyagot. Majd fogunk beszélni telefonon, így ha valami nem érthető vagy nem megy, akkor majd átbeszéljük.

Nyelvtan

Először is azzal kezdjétek, hogy nézzétek át a magas és mély magánhangzókat! Most már próbáljátok megjegyezni! Úgy tanuljátok meg, hogy ha álmotokból is felkeltek és ott lennék és kérdezném, egyből el tudnátok hadarni.:) Utána pedig újra olvassátok át a Tk.44.oldalát, ami a hangrendről szól.

Aztán pedig vegyetek elő egy Bhāgavatamot, keressetek egy képet, és a füzetbe írjatok 3-3-3 magas, mély és vegyes hangrendű szót!

Munkafüzet: 29.o./2., 30.o./4,5 abc( a pörköltet nyugodtan hagyjátok ki), 31.o./1,2abc, 32.o./3

Ezekről még a héten kérek szépen fotót! Mármint ha jó mindenkinek, befotózva viberen el tudja küldeni nekem, de máshogy is jó. A lényeg, hogy megkapjam a hét végéig.

Aztán tankönyv, új anyag: 46.-47.oldal Olvasd el figyelmesen, akár többször is! Nem nehéz téma, csak figyelni kell. A 46. oldalon van egy 1.és 2. feladat. Közben azt is csináld meg szóban. A 47.oldalon is van a szöveg között egy 4. és 5. feladat, azt is csináljátok meg szóban. Ha valaki van veled, akkor vele beszéld meg, ha nincs, akkor csak magadnak mondd.:) A 47.oldalon a feladatok között a 4. feladatot játszd el anyuval vagy apuval vagy tesóval.

Munkafüzet: 32.o./ 1. és annak d része, 33.o./2ab, 3

Világi irodalom

Ezt persze az olvasó időben is lehet csinálni. Szóval most jobban ráértek, így szeretném visszavezetni az olvasónapló írást a Mahábháratából. Örüljetek! Jó lesz! Hiszen a Mahábhárata nagyon izgalmas!:) Olvassátok el a 8. fejezetet, vagyis a Ghatótkacsa születése és Baka halála című részt. Mindenki legalább egy oldalt hangosan olvasson! Aztán írjatok egy összefoglalást az irodalom füzetbe róla max. egy oldalban. Yamunának nem kell leírni, ő hangüzenetben küldje el nekem az összefoglalást! Erről is kérek fotót, és aki lelkes, rajzot is készíthet róla szintén a füzetbe a szöveg mellé.

A Bibliázást próbáljuk folytatni a tervek szerint. A hét elején Árati és Premi fejezze be a feladatlap készítést és küldje el nekem fotóként én pedig majd továbbítom a többieknek. Áratinak megvan a fénymásolat, Preminek pedig küldöm a szöveget. Vagyis mindenkinek. Itt van a szöveg is befotózva. Légyszi úgy készítsétek, hogy jól lehessen látni! Akár élénk, erős színekkel. A többieknek is küldöm a szöveget majd, hogy az alapján ki tudják tölteni a feladatlapot. Az is lehet, hogy Premi és Árati hanganyagként elmeséli a történeteket és azokat tovább külditek.


Śrīmad Bhāgavatam

Fejezzétek be a szöveg kiemelését Aśvatthāmā történetéről, majd olvassátok át újból. Utána pedig oldjátok meg a tesztet, amit szintén láthattok a honlapon. Ideírom a megoldásokat, de csak utána nézzétek meg!! Majd elmondjátok, hogy hogyan sikerült. Amúgy nem nehéz.

Megoldás: 1.a. 2.d., 3.b, 4.b., 5. Megölte a Pándavák öt alvó fiát, 6. nem, 7. Arjuna., 8. elmenekült, 9.c., 10.b., 11.b., 12.,c., 13. Arjuna elvette Aśvatthāmā ékszereit és levágta a haját

Majd írjatok egy levelet úgy, mintha ti lennétek Aśvatthāmā. Az jó, ha a jövő hét elején elkülditek. Mármint a márc.30-ával kezdődő héten. Ez egy bűnbánó levél legyen, amit a Pándaváknak írtok. Legyen megszólítás, elbúcsúzás. Kb.1 oldal legyen. Írok néhány segítő kérdést, amire a válasz jó lehet a levél tartalmának, de írhattok másról is. A lényeg, hogy igazán éljétek bele magatokat abba, hogy megöltetek 5 fiút és ezzel nagyon nagy fájdalmat okoztatok a Pándaváknak, és nagyon megbántátok.

A kérdések: – Mit tettél?

–          Miért tetted, amit tettél?

–          Hogy érzi most magát?

–          Kiért tette ezt és az elégedett volt-e vele?

–          Mit fog most csinálni?

Yamuna! Az is lehet, hogy te lediktálod anyukádnak a levelet, utána pedig lemásolod azt, amit az anyukád írt.

Related posts