Kedves 5. osztályos tanulók!

Ének: Kérlek írjátok le az 5 vonalas füzetedbe a Govinda dallam hangjait ritmussal együtt.

A  Dó az  F ami az 5 vonalas kottában az első és a második vonal között van. A  hangok alá írhatod a szolmizációs neveket és a szöveget is.

Ez a Govinda dallam szolmizcióval, amit gyakoroltatok előző héten Bhajanból: ez alapján írhatod

Segítség: Igy kezd el violinkulcs egy b és 4/4 és kérlek folytasd a fenti kép alapján,

 Bhajana:

Mindenkitől várok visszajelzést (videó, vagy hanganyag)  az előző heti Govinda dallam gyakorlásáról. 

E heti:

1 A gaurangi dallamot gyakorolhatod a bhajan füzet 15. oldalán találhatod.

2. Olvasd fel hangosan  az előző héten meghallgatott Govardhana dal fordítását.

Ezt a nagy énekeskönyvben is megtalálhatod Sri Govardhana-vása-prárthaná-dasaka néven.

                               Forditás

 1   Ó, Govardhana, király a páratlan hegyóriások között! Ó, hegy, ki ernyõvé váltál, miközben Urad karja volt az ernyő nyele, s megleckéztetted a büszke deva-királyt, aki õrült módjára, kivont fegyverekkel támadt rád – kérlek, hadd lakjam a közeledben, hisz oly kedves vagy nekem!

 2. Ó, Govardhana, adj egy lakhelyet a közeledben, ahonnan láthatom majd az örökifjú isteni párt, amint szenvedélyes szerelmi kedvteléseiket élvezik barlangjaidban. 

3. Ó, Govardhana! Ó, hegy, kinek lankáin az Úr Krisna boldogan játszadozik Balarámával és barátaival a páratlan drágakövekkel kirakott udvarokban, az ékköves trónusok körül, a fákon, a vízesések alatt, a hegyi patakokban, a barlangok mélyén, a sziklák közt és a völgyekben – kérlek, adj egy lakhelyet a közeledben, hisz oly kedves vagy nekem! 

4. Ó, Govardhana! Ó, hegy, ki felkínálod az árnyas udvart, mely szemtanúja a nektárral teljes örökifjú isteni pár dána-keli kedvtelésének! Ki boldogsággal töltöd el a transzcendentális nektárt élvezők legkiválóbbjait – kérlek, engedd meg, hogy a közeledben lakjam!

5. Ó, Govardhana! Ki elrejtõzöl, s közben pajkosan körülöleled kedves barátnõd – az Úr Hari kedvese, a páratlan Rádhá-kunda – nyakát, s rejtekedből végignézed az örökifjú isteni pár kedvteléseit – kérlek, adj egy lakhelyet a közeledben! 

6.   Ó, Govardhana! Ó, hegy, ki rétjeiddel és vizeiddel táplálva a teheneket, s fáiddal hűs árnyékot vonva föléjük, tudtára adod a három világnak, hogy mennyire illik rád-e név govardhana: tehenek táplálója – kérlek, adj egy lakhelyet a közeledben! 

7.  Ó, Govardhana! Ó, hegy, kit Agha és Baka ellensége azzal tisztelt meg, hogy új otthonná változtatott, hogy megvédje Vraját a surák királyának szûnni nem akaró dühétõl – kérlek, adj egy lakhelyet a közeledben! 

8 . Ó, Govardhana! Hegyek királya! Ó, hegy, kinek neve – “az Úr Hari legkiválóbb szolgája”– nektárként fakad Sri Rádhá ajkának holdjáról! Ó, kit a Védák Vraja tilaka-jelének mondanak – kérlek, adj egy lakhelyet a közeledben! 

9.   Ó, Govardhana! Ó, emberek barátja, ki transzcendentális boldogsággal töltöd el Vraja népét, állatait és madarait, s a barátnőik által körülvett  Sri Sri Rádha Krisna iránti barátság nektárjával vagy bekenve – kérlek, mérhetetlen kegyedbõl fogadj el engem, boldogtalant, és adj egy lakhelyet a közeledben!

10.   Habár csaló gazember vagyok, a végtelenül kegyes Úr, Sacinandana, aki nagyon kedves a szívednek, nekem adott téged. Ó, Govardhana, kérlek, ne nézd, hogy méltó vagyok-e rá vagy sem, csak adj egy lakhelyet a közeledben! 

11. Aki figyelmesen elolvassa ezt a Srila Govardhanáról, a hegyek királyáról szóló tíz nektári verset, nagyon hamar lakhelyet kap e boldogsággal teli hegy közelében, s gyorsan elnyeri a szép isteni pár szolgálatának ékkövét.

Related posts