Hare Krisna kedves fiúk!

Akkor ezen a héten már lesznek konzultációk. 

Az olvasónaplót péntekig várom. Most is valamennyit olvassatok a szövegből hangosan. Ha valakinek nem kell leírnia, akkor vagy a konzultáció idején elmondja nekem vagy hanganyagban legyen szíves küldje el.

Most nem lesz világi irodalom, hanem helyette nyelvtan és Bhágavatam. 

Nyelvtan

Olvassátok el a tankönyv 85-86. oldalát. Ez az egyjelentésű, többjelentésű és azonos alakú szavakról szól. Ha valakinek nem érthető, akkor nyugodtan szóljon, és akkor átbeszéljük.

Tk.87.o./6. (Ennél a feladatnál válasszatok ki 4 szót és azokról írjatok 1-1 mondatot.)

Majd az alábbi feladatokat oldjátok meg a munkafüzetben:

90.o./ 2ab, 3ab, 91.o./ 4, 5, 6, 92.o./8

Rupának és Bála gopálnak: 91.o./2ab, 3ab 92.o./5, 93.o./6, 7, 10

Śrīmad Bhāgavatam 

Mégis elkezdjük/ vagyis folytatjuk a Bhāgavatamot, mivel ezen a héten sem találkozunk. Pár bevezető kérdés, amire kérlek, a válaszokat írjátok le a füzetbe.

  1. Milyen nagy fogadalmat tett Bhisma fiatalkorában?
  2. Ki az ő édesanyja?
  3. Kinek a nyilainak köszönhetően jött létre a nyílágy?
  4. Miért nem hagyta el a testét olyan hamar Bhismadeva? Mire várt?

Párosítsd össze a neveket a meghatározásokkal!

1.Puruṣottama                           a. A gopīk mestere.

2. Pārtha Sārathi                         b. Ő, aki gyengéd a bhaktáival.

3. Gopinātha                              c. A Legfelsőbb Személy.

4. Bhakta-vatsala                     d.  A tehenek és a kis bocik barátja.

5. Gopāla                                e.  Krisna szekérhajtója.

Kérdezzetek meg legalább 3 bhaktát az alábbiakról. Fel is vehetitek, vagy vázlatosan leírhatjátok. (Lehet apu, anyu, családi barát, lehet gyerek is.)

  1. Melyek voltak a legemlékezetesebb és legfontosabb tanítások, amiket az életében kapott? (Lehet egy is.) 2. Kitől kapta ezeket a tanításokat? 3. Milyen hatást gyakoroltak az életére?

Utána jössz te. Te pedig ezekre a kérdésekre válaszolj:

  1. Emlékezz olyan helyzetre, amikor valaki kapott egy tanítást/utasítást! Gondolhatsz egy megtörtént esetre is, ami egy bhaktával történt vagy a szentírásokból ismered. Írd le a helyzetet és azt is, hogy miért volt ez a történet számodra inspiráló.
  2. Próbáld elmagyarázni, hogy milyen volt az adott bhakta hozzáállása, viselkedése, amikor ő kapott egy utasítást és követte azt!
  3. Képzeld azt, hogy valaki új személy, aki még nem annyira ismeri a Krisna-tudatot, azt mondaná neked, hogy: „Miért fontos elfogadni utasítást másoktól? Én tudom, hogy mi a legjobb a számomra.” Hogyan válaszolnál erre?
  4. Kik számodra azok a személyek, akiktől útmutatást szoktál kapni?

Ezekre a kérdésekre válaszoljatok írásban vagy hanganyagként küldjétek el nekem.

Az idősebb bhakták tanácsai erővel rendelkeznek, ami segíthet megváltoztatni a szívünket! Egy gondolat térképet kellene készíteni a főbb tanácsokról, amiket eddig kaptál. Leírhatod, hogy hogyan valósítottad meg azt a tanácsot és mi lett a hatása annak, hogy követted azt. Íme, egy példa:

Idősebb bhaktától tanács : Hallj rendszeresen Krisnáról – Gyakorlatba hogyan tettem: Leckéket hallgatok, hangosan olvasom a szentírásokat, barátokkal megvitatom a szentírások verseit. – Mindezek hatása: nagyobb tudásom lett, lelkesebb lettem

Ezt lehet nyilakkal, csak az nekem nem ment.

Related posts