Nov23-27. Magyar 5. osztály fiú

Hare Krisna kedves fiúk!

Küldöm az e heti feladatokat. 

Az olvasónaplót ezen a héten is várom csütörtökig. Most is legyetek szívesek valamennyit olvassatok belőle hangosan. 

Mahābhārata

Most is egy külön dokumentumban találjátok meg az új szöveget. Szokásos feladatok: rajz készítés, 3 kérdésre válasz, tulajdonságok beragasztása. Most is hagyjatok ki a szöveg számára két vonalas oldalt. Majd még annyit tegyetek meg, hogy mindenkinek a nevét, aki szerepelt, írjátok ki, és melléjük írjatok 2-2 tulajdonságot, ami a történetben felismerhető róluk. Azt is írd le, hogy te melyik szereplő bőrébe bújnál szívesen és miért.

Nyelvtan

Az alábbi feladatokat csináljátok meg a munkafüzetben: 66.o./ 1ab, 2, 3ab, 67.o./ 4a, 5a, 6 (itt legalább ötöt írjatok mindegyikhez, ha már nem megy fejből, használhatjátok a szinonima szótárat) 67.o./7

Śrīmad Bhāgavatam (2 óra)

Mégis elkezdjük/ vagyis folytatjuk a Bhāgavatamot, mivel ezen a héten sem találkozunk. Pár bevezető kérdés, amire kérlek, a válaszokat írjátok le a füzetbe.

  1. Milyen nagy fogadalmat tett Bhisma fiatalkorában?
  2. Ki az ő édesanyja?
  3. Kinek a nyilainak köszönhetően jött létre a nyílágy?
  4. Miért nem hagyta el a testét olyan hamar Bhismadeva? Mire várt?

Párosítsd össze a neveket a meghatározásokkal!

1.Puruṣottama                           a. A gopīk mestere.

2. Pārtha Sārathi                         b. Ő, aki gyengéd a bhaktáival.

3. Gopinātha                              c. A Legfelsőbb Személy.

4. Bhakta-vatsala                     d.  A tehenek és a kis bocik barátja.

5. Gopāla                                e.  Krisna szekérhajtója.

Kérdezzetek meg legalább 3 bhaktát az alábbiakról. Fel is vehetitek, vagy vázlatosan leírhatjátok. (Lehet apu, anyu, családi barát, lehet gyerek is.)

  1. Melyek voltak a legemlékezetesebb és legfontosabb tanítások, amiket az életében kapott? (Lehet egy is.) 2. Kitől kapta ezeket a tanításokat? 3. Milyen hatást gyakoroltak az életére?

Utána jössz te. Te pedig ezekre a kérdésekre válaszolj:

  1. Emlékezz olyan helyzetre, amikor valaki kapott egy tanítást/utasítást! Gondolhatsz egy megtörtént esetre is, ami egy bhaktával történt vagy a szentírásokból ismered. Írd le a helyzetet és azt is, hogy miért volt ez a történet számodra inspiráló.
  2. Próbáld elmagyarázni, hogy milyen volt az adott bhakta hozzáállása, viselkedése, amikor ő kapott egy utasítást és követte azt!
  3. Képzeld azt, hogy valaki új személy, aki még nem annyira ismeri a Krisna-tudatot, azt mondaná neked, hogy: „Miért fontos elfogadni utasítást másoktól? Én tudom, hogy mi a legjobb a számomra.” Hogyan válaszolnál erre?
  4. Kik számodra azok a személyek, akiktől útmutatást szoktál kapni?

Ezekre a kérdésekre válaszoljatok írásban vagy hanganyagként küldjétek el nekem.

Az idősebb bhakták tanácsai erővel rendelkeznek, ami segíthet megváltoztatni a szívünket! Egy gondolat térképet kellene készíteni a főbb tanácsokról, amiket eddig kaptál. Leírhatod, hogy hogyan valósítottad meg azt a tanácsot és mi lett a hatása annak, hogy követted azt. Íme, egy példa:

Idősebb bhaktától tanács : Hallj rendszeresen Krisnáról – Gyakorlatba hogyan tettem: Leckéket hallgatok, hangosan olvasom a szentírásokat, barátokkal megvitatom a szentírások verseit. – Mindezek hatása: nagyobb tudásom lett, lelkesebb lettem

Ezt lehet nyilakkal, csak az nekem nem ment.

A hanganyagot itt tudjátok meghallgatni!

Related posts