Kedves Nitai ezen a héten eme feladatok megoldásával fejlesztheted Magyar tudásodat!

KEDD

1  Mahabarat: óra

az alábbi szöveget olvasd el és a 3 kérdésre felelj, ha kiválasztottad a személyt. 

1 Mi történt a szereplővel? (Akit vizsgálunk. Mindig lesz egy szereplő, aki domináns az adott szövegben. Lehet, hogy lesz több ilyen, akkor lehet választani.)

2. Mi lett a következménye?

3. Jól cselekedett-e  a szereplő? Indokold meg a válaszod

Ha a válaszaid megvannak, akkor nézd meg a 21 kedvező és kedvezőtlen tulajdonságból mit véltél felfedezni. Írd le. Rajzot is készíthetsz a szöveghez!

6. A Kauravák gyűlölködése

A hercegek befejezték Drona iskoláját. Drona daksinaként azt kérte, hogy ejtsék foglyul Drupadát, a panycsálák királyát, aki egykor nagyon megsértette. Duryodhana és csapata meggondolatlanul berontott Panycsálába, ahol rövid siker után Drupada gyorsan visszaverte őket. Utána indultak csak el a Pándavák, akik sikeresen harcoltak. Arjuna legyőzte a sereg főparancsnokát, Satyajitot, majd a királlyal került szembe. Hamarosan foglyul ejtette Drupadát, akit Drona elé vitt. Drona elvette a fele királyságát, majd visszatértek Hastinápurába. Nagyon elégedett volt Arjunával. Drupada ezek után bosszúvágytól égett.

Közben Mathurában megszületett Krisna, akitől Kamsa, a gonosz uralkodó rettegett, hiszen a jóslat szerint Ő fogja megölni. Vasudevat és feleségét Kamsa börtönbe zárta, és az összes megszületett gyermeküket megölte. Krisnát sikerült kimenekíteni Vrindávanába, ahol Nanda Maharája nevelte feleségével, Yasoda mamával. A nagy risik mind tudták, hogy Krisna a Legfelsőbb Személy. Amikor felcseperedett, visszajött Mathurába és megölte Kamsát. Ezután Krisna és Balarám a Yadu dinasztia vezetője lett. Különös figyelmet szenteltek Kuntinak és öt fiának. El is küldte hozzájuk Akrurát, kitudakolni hogylétüket. Akrura hamar rájött, hogy nem jó a helyzet, ezért, amikor eljött, megpróbált tanácsokat adni Dhritarástrának, hiszen ő is tehetett fiai ármánykodásáról.

 Szerda:  nyelvtan óra

A nyelvtan tankönyv 18. oldal alapján ismételünk. 

Csütörtök

Olvasókönyv 96. Oldal

 Munkács hős lelkű asszonya.- Ez egy történelmi olvasmány.

Munkafüzet 44. Oldal/ 1a,2,5

Péntek:

Megbeszéljük a fogalmazásodat! 

Tollbamondást írunk!

Related posts