A héten a prasadam témával folytatjuk, a prasadam megtisztelés és osztás etikettjéről fogunk beszélgetni és a gyakorlatba is fogjuk helyezni azt.

Aki otthon készül, annak olvassuk fel a következő tudnivalókat. mi ezeket fogjuk feldolgozni az órák során. Ami plusz feladat, hogy az otthoni étkezéseknél iktassuk be azokat az elemeket, ami még nem volt meg a gyerekeknél.

Prasadam osztás és elfogadás: bhakták közti szeretet jelei

1. Osztás:

  • hagyományosan fölre ülve, sorokban, kézzel, párnákon ülve
  • de prédikálás során asztalnál ülve is lehet, kanállal
  • szervírozni az étel mellé: só, chili, gyömbér, citrom
  • prasadam átszedés: kellő időben, nehogy kihűljön
  • osztósok kijelölése: 10-15 bhaktára 1 osztó (fogásonként)
  • hangoskodás, zajok kerülése
  • osztás sorrendje:
    • víz,
    • sós ételek:
      • rizs
      • keserű ételek: shak, sukta, karela, ním, padlizsán kisütve
      • dahl
      • sós csemegék (savery): pakora, samosa
      • sabji (először könnyebbek, nedvesebbek, majd a szárazabbak, nehezebbek (először főtt sabji, majd sült sabji)
      • ismét rizs, dahl, kenyérféle (capati, puri)
      • nedves de nehéz sabjik (panir dsabji)
      • raita
      • csatni
      • papadam és más csemegék
      • addig hozzák még a sósat, amíg kér valaki
    • édességek:
      • folyékony és szilárd édességek
      • a legkevésbé édestől az édesig
      • italt, vizet szolgálni közben
      • étkezés vége: emésztést segítő vagy szájfrissítő fűszereket felszolgálni
  • praktikus tanácsok az osztásszervezésben:
    • megállapítani, hogy a prasadam mennyisége elegendő-e
    • megbecsülni, hányszor kell körbevinni, mekkora adagokat kell kiosztani belőle
    • jobb többször keveset osztani, gazdaságosabb: kevesebb lesz a maradék, több bhaktának jut belőle
    • osztó és prsadamoló bhakta közti kommunikáció: csak kézmozdulatok:
      • osztó: megmutatja, mit hozott
      • prasadamoló: bólint, vagy a kezével jelzi, ha nem kér
    • osztó:
      • olyan edényből osztanak, amiből nem eszik senki
      • az osztónak tisztának kell maradnia
      • az osztó ne érjen a hajához, szájához, lábukhoz, alsótestükhöz, ne ásítsanak, ne tüsszögjenek
      • zokniban nem jó osztani (ételmaradék tapadhat rá)
      • nem szabad kézzel vagy az osztókanállal a bhakták tányérját, kezét, lábát érinteni (ha hozzáér, akkor el kell menni megmosni a kezet vagy a kanalat, ez utóbbiak ha így beszennyeződnek, akkor a legjobb tehéntrágyásan elmosni)
      • folyékony dolgok: kanállal osztjuk és nem túl magasról
      • szilárd dolgok: jobb kézzel osztjuk
      • folyadékok (tej, ital, édesrizs): kancsóból is oszthatjuk
      • a különböző fogásokat ne egymásra, hanem a tálcán levő szabad helyre tegyük

a folyékony fogásokat külön edénykébe tegyük, a többi se folyjon össze (osztott tálcák, külön kis katorik)

  • figyeljünk, hogy ne öntsük le a bhakták ruháját prasadammal
    • prasadamot ne adjunk kézbe, hacsak nem kis mennyiségű maháról van szó
    • bíztassuk a bhaktákat, hogy egyenek, amennyi jólesik (ezért fontos, hogy megfelelő adag készüljön)
    • ha elfogy vki tányérjáról valami, kérdés nélkül hozzunk
    • csak akkor fejezzük be az osztást, amikor már nem kér senki sem
    • mindenki csak abból kapjon, amiből a többiek is, ne kapjon előbb senki olyat, amit a többiek még nem! (ha vki egyéni diétán van, egyen külön)
    • sorrend, ha sokan esznek: gyerekek, nők, férfiak
    • egy osztó várja meg, amíg mindenki befejezi az evést, hogy másnak ne kelljen megszakítani a prasadamolást, megtisztítania magát, hogy oszthasson
    • akkor jó az etikett, ha néhány bhakta, akik már ettek, felállnak, kezet –szájat mosnak és leültetik az osztókat és osztanak nekik

2. Prasadam elfogadása:

  • idősségi sorredben kell leülni
    • Sríla Prabhupada tanítványok kiemelt figyelmet érdemelnek, innen kezdődik az osztás
    • nem illik megvárakoztatni a feljebbvalókat
  • meg kell várni, amíg mindenkinek ki van osztva minden étel
  • meg kell várni, amíg a legidősebb bhakta jelt ad és elkezdi mondani a mantrákat
  • prasadam elfogadása előtt: kéz-, száj- és lábmosás, fedetlen fő, megkötött sikha
  • hely: tiszta, szellős, békés helyen együnk
  • szabadban: eső, nap elleni védekezés
  • templomszoba: zárt függönynél, mert nyitott függönynél sértés enni murtik előtt (főleg avatottak esetén) házi oltárnál nem nagy baj
  • Ne együnk:
    • járműveken
    • sandhyákban (napkelte, dél, napnyugta)
    • fürdés/Gayatri előtt
    • amíg az előző prasadam nem emésztődött meg
    • kinyújtott lábbal
    • állva
    • nyilvános helyen, ahol sok ember lát
    • ne vegyünk tálcát az ölünkbe
    • ha vki jön, miközben eszünk, azonnal le kell ültetni és megkínálni, mert ha vki néz, miközben eszünk és irigy lesz, akkor megbetegszünk
    • sannyásinak nyilvános helyen enni vagy aludni
  • segíti az emésztést, ha törökülésben ülve eszünk a földön
  • megfelelő tudatállapot: ha nem eszünk, hanem imádjuk a prasadamot
    • felajánljuk a hódolatunkat neki: (idősebb bhakta mondja) mahaprasade govinde

„akik nem végeznek kiemelkedő jámbor tetteket, azok sem az ILSZ ételmaradékaiban, sem Govindában, sem a szent névben, sem a vaisnavákban nem tudnak hinni,

  • ezután a sarira, majd a Panca tattva mantra, Hare Krisna mahamantra
    • mindenki akkor kezd el enni, amikor a legidősebb bhakta, és amikor befejezi, akkor a Gaura premanadi mantrát elmondja és onnantól lehet felállni az evésből
    • prasadam közben nem szükséges beszélni, ha mégis, akkor nagyon halkan és KT-os témákról, ne világiakról. Illetve lehet, hogy valaki felolvas a szentírásokból
    • ne kritizáljuk a prasadam ízét
    • együnk kézzel, mert az segíti az emésztést
    • csak a jobb kezünk ujjait használjuk evésre (és minden más tiszta tevékenységre. A bal kezünket a szennyező tevékenységekrea használjuk, pl. nemi szervek tisztítása)
    • ne tépkedjük két kézzel az ételt, jobb kézzel a purit is el lehet tépni, ha odaszorítjuk a tálcához és a mutató és hüvelykujjunkkal tépünk belőle
    • dobjuk a szánkba, ne harapjunk belőle
    • a bengáliak a rizst gombóccá gyúrják és úgy dobják a szájba, és mivel a prasadam tiszta, nem szennyeződnek be, mert nem érintik a szájukat
    • evés után a saját tálcánkat el kell mosnunk
    • ha vendéglátók vagyunk, a vendégek tálcáját is nekünk kell elmosnunk

Hasonló bejegyzések