Hétfő

Nyelvtan 4.osztály

Tk. 14.,15.old Mf. 12.old/1 . 3.a, 4.a, 5.a, 6.a

Olvasás 4.osztály 

Tk.41.old Mf. 19. Old, 20.old 4.,5.

Kedd 

Fogalmazás 4.osztály:

Mf 15.old., 16.old./2.

Olvasás 4.osztály 

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 6.old

Szerda 

Nyelvtan 4.osztály 

Tk. 16.old. Mf. 14./2.,9./4.

Mahábhárata 4.osztály

Történt olvasása 

Átok és szerencse

Pāndu királysága elején több király letért a vallásosság útjáról, ezért Pāndu útnak indult és megadásra kényszerítette őket. A Föld teljhatalmú ura lett. Majd hamarosan a Himalájába költözött feleségeivel, hogy lemondásokat végezzen. Egy nap lelőtt egy őzet, aki valójában egy risi volt, ám Pāndu nem tudta ezt.  A risi megátkozta, hogyha bármikor megöleli a feleségét, akkor meg fog halni. Ez azt is jelentette, hogy nem lehet utódja.

Pándu nagyon egyszerű életet él feleségeivel az erdőben a risik társaságában. Csak a lelki felemelkedés érdekelte. Egy nap rájött, hogy ha nem születik fia, akkor az ősapái szenvedni fognak. Így arra kérte Kuntit, hogy egy dicső bráhmanával háljon együtt. Ám Kunti, aki nagyon szerette férjét, és hűségéről volt híres, nem akarta ezt. Végül elmesélte férjének, hogy azt az áldást kapta DurvásaMunitól, hogy bármikor megidézheti valamelyik félistent és bármit kérhet tőle. Azt is elárulta, hogy egyszer már megidézte a Napistent, aki egy fiúval ajándékozta meg. Így először KuntiDharmát hívta és fiút kért tőle. Így született meg Judhisthira. Majd Vájuhoz imádkozott, hogy legyen, aki védelmezi a királyságot és megszületett Bhíma. Majd egy évig komoly lemondásokat végeztek Kuntival, mielőtt meghívták Indrát, azért, hogy egy különleges fiút kapjanak. Így megszületett Arjuna.

 Mádri is szeretett volna fiút szülni, így arra kérte férjét, hogy had használja ő is a mantrát. Mivel két fiút is szeretett volna, megidézte az Asvinikumárákat. Így született meg Nakula és Sahadeva.

Related posts