Lakhelyünk, környezetünk:
Szent helyek Krisna-völgyben. 1. Viśrāma- ghāta

A heti órákon ha az időjárás engedi Szent helyekre fogunk menni.
Felidézzük az idevonatkozó kedvteléseket és kicsit rendezgetjük a helyszínt.

A heti szent hely: Viśrāma- ghāta

Az Úr Varaha itt mosta meg a kezét Hiranyaksa megölése után. itt idézte fel Bhumi Devinek Mathurá örök dicsőségét:

Rama-lila:

Mathurát Madhu démon idején alapították, aki egyszer az Úr Sivának kedvére tett, aki megajándékozta őt egy háromágú szigonnyal. A szigonnyal az az áldás iA démon fia örökölte a szigonyt, aki halhatatlannak képzelte magát ettől, és az egész vidéket rettegésben tartotta. Folyamatosan Rámát becsmérelve, aki megölte Rávanát. A bráhmanák kérésére Ráma Satrughnát küldte el, hogy bánjon el a démonnal. Satrughna Bhárgava Munitól megtudta, hogy Lavanát akor lehet legyőzni, amikor a szigonyt az Úr Siva templomában hagyja, amikor vadászatra indul. Satrugna megfogadta a tanácsot és legyőzte a démont.

Mathurá trónját Satrughna a fiaira hagyta, ő pedig visszament Ayodhyába Rámához.

Krisna-lila:

Krisna Amikor Kamsával végzett, Visrama-ghátánál mosta le kezéről a vért, Balarama pedig Kamsa özvegyeit vigasztalta. Majd mindketten megfürödtek itt majd lepihentek a ghata mellett.

Később, amikor Krisna Dantavakrával is végzett, itt pihente ki a csata fáradalmait.

Caitanya-lila

Az Úr Caitanya extázisba esett, amikor Mathurában járt, s itt úgy vetette bele magát a vízbe, mint egy pajkos gyerek. Mathurā apraja—nagyja idesereglett, hogy lássák Őt, s mindannyian úgy gondolták nem lehet más, csak Yasodā fia. Ezért a kiváló bhakták mindig megfürdenek e szent helyen, legalább elmében.

Egyéb érdekesség:

Visrāma-ghāta nem csak az Úr Hari pihenőhelye, hanem a születés és halál sivatagában eltévelygett lelkeké is.

Vajra templomot alapított itt Yamunā és Yamarāja murtijainak. Bhrātrdvitiyā ünnepén tömegével jönnek ide az emberek, testvérpárok, hogy megfürödjenek s ne kelljen soha többé megszületniük.

Áldásai:

  • Aki Visrāma ghātát napfelkeltekor látja felszabadul, s aki ősatyáinak áldoz itt szezámmagot és vizet, a Vaikuntha világba juttatja őket
  • aki tiszteletet tanúsítva megfürdik e helyen megszabadul bűneitől (olyanoktól is, melyek hatására még egy brāhmana is emberevő ráksasaként születik meg)
  • Kesi ghātánál megfürödni áldásosabb, mint a Gangesz vizében, azonban Visram ghātánal megfürödni még ettől 100 szor szentebb tettet hajt végre

Related posts