- téma: Vita generálása: vegetarianizmus kontra húsevés
Az órákat a múlt órán vett szempontsor alapján vitaműsorral kezdjük.
- A vita menete: 2 csapat van: bhakta és húsevő csapat, a bhakták próbálják meg meggyőzni a húsevőket, hogy legyenek vegetáriánusok. Használják azokat az érveket, melyekről beszéltünk a múlt alkalommal. Emlékeztetőül a szempontok:
10 ok a vegetarianizmus mellett:
- Krisna utasítása
- ahimsza (erőszakmentesség), állatvédelem
- karma: visszahatás
- egészség
- környezetvédelem
- földterület nagysága
- víz
- energiagazdálkodás
- szépség
- mérgezőanyagok
Ami miatt kritizálják a vegetarianizmust:
- B12 vitamin: inkább a vegánoknál van, mint a vegetáriánusoknál
- teljesértékű fehérjék: 8 esszenciális aminosav van. tej, tejtermékek, bab, barnarizs
- vashiány: nem gyakoribb a vegetáriánusoknál, mint másoknál
2. téma: Ekadasi és más böjtök jelentősége
Ekadasi és más böjtök
- Az Ekadasi a telő és a fogyó hold 11.napja, 1 hónapban 2 alkalommal
- ilyenkor a bűn személyisége, Pápa purusa a gabonába száll.
- ezt a lemondás mindne vaisnava követi
- RK, vagy Jagannatha murtiknak lehet gabonát főzni, Gaura-NItainak nem. De a mahát csak másnap tisztelhetik meg a bhakták
- Az Ekadasi nem csupán egy böjt, hanem lehetőség arra, hogy több odaadó szolgálatot végezhessünk: japa, olvasás, hallás, stb, hogy növeljük a hitünket és szeretetetünket Krisna felé
- SP ajánlása: minél egyszerűbb dolgokat enni: tartózkodni a gabonától, babféléktől, borsótól, dahltól
- vannak, akik csak gyümölcsöt esznek, mások csak vizet isznak, némelyek nirjala-vratát tartanak
- amit mindenkinek kerülnie kell
- gabonafélék: búza, rizs, kukorica, zab, stb
- hüvelyesek: dahl, bab, borsó, stb
- mustármag és a belőle készült termékek: liszt, mustárolaj, stb
- porított fűszerek. óvatosan használjuk, tartalmazhatnak lisztet (pl. asafoetida)
- szezámmag (kivéve Sat-tila Ekadasikor)
- ha valaki szigorúan szeretné követni az Ekadasit, akkor minden fűszert kerüljön, kivéve: bors, kősó, római kömény
- ne használjunk olyan olajat, ghít, amiben korábban lisztes dolgokat sütöttünk. Használjunk Ekadasin friss olajat, ghít.
- ne használjunk olyan fűszereket, amibe lisztes kézzel belenyúltunk
- lehet használni: hajdina, tápióka, gesztenyeliszt
- az Ekadasit másnap, Dvádasin kell megtörni, gabonával készült étel fogyasztásával
- a megtörés időpontját a vaisnava naptárból lehet megtudni
- ha valaki nem tudta tartani, akkor másnap meg kell tartani
- Pandava Nirjala EKadasi: nem helyettesíti a meg nem tartott Ekadasikat
- tilos Ekadasin a borotválkozás és hajvágás
Caturmasya
- tradicionálisan az esős évszak 4 hónapjában a sadhuk nem utazgatnak, hanem egy helyen vannak és tartják a következő vratát:
- 1.hónap: tartózkodás a zöld leveles zöldségektől (spenót, stb)
- 2.hónap: -II- joghurt
- 3.hónap: -II- tej
- 4.hónap: -II- urad dahl