1. téma: Vita generálása: vegetarianizmus kontra húsevés

Az órákat a múlt órán vett szempontsor alapján vitaműsorral kezdjük.

  • A vita menete: 2 csapat van: bhakta és húsevő csapat, a bhakták próbálják meg meggyőzni a húsevőket, hogy legyenek vegetáriánusok. Használják azokat az érveket, melyekről beszéltünk a múlt alkalommal. Emlékeztetőül a szempontok:

10 ok a vegetarianizmus mellett:

  1. Krisna utasítása
  2. ahimsza (erőszakmentesség), állatvédelem
  3. karma: visszahatás
  4. egészség
  5. környezetvédelem
  6. földterület nagysága
  7. víz
  8. energiagazdálkodás
  9. szépség
  10. mérgezőanyagok

Ami miatt kritizálják a vegetarianizmust:

  1. B12 vitamin: inkább a vegánoknál van, mint a vegetáriánusoknál
  2. teljesértékű fehérjék: 8 esszenciális aminosav van. tej, tejtermékek, bab, barnarizs
  3. vashiány: nem gyakoribb a vegetáriánusoknál, mint másoknál

2. téma: Ekadasi és más böjtök jelentősége

Ekadasi és más böjtök

  • Az Ekadasi a telő és a fogyó hold 11.napja, 1 hónapban 2 alkalommal
  • ilyenkor a bűn személyisége, Pápa purusa a gabonába száll.
  • ezt a lemondás mindne vaisnava követi
  • RK, vagy Jagannatha murtiknak lehet gabonát főzni, Gaura-NItainak nem. De a mahát csak másnap tisztelhetik meg a bhakták
  • Az Ekadasi nem csupán egy böjt, hanem lehetőség arra, hogy több odaadó szolgálatot végezhessünk: japa, olvasás, hallás, stb, hogy növeljük a hitünket és szeretetetünket Krisna felé
  • SP ajánlása: minél egyszerűbb dolgokat enni: tartózkodni a gabonától, babféléktől, borsótól, dahltól
  • vannak, akik csak gyümölcsöt esznek, mások csak vizet isznak, némelyek nirjala-vratát tartanak
  • amit mindenkinek kerülnie kell
    • gabonafélék: búza, rizs, kukorica, zab, stb
    • hüvelyesek: dahl, bab, borsó, stb
    • mustármag és a belőle készült termékek: liszt, mustárolaj, stb
    • porított fűszerek. óvatosan használjuk, tartalmazhatnak lisztet (pl. asafoetida)
    • szezámmag (kivéve Sat-tila Ekadasikor)
    • ha valaki szigorúan szeretné követni az Ekadasit, akkor minden fűszert kerüljön, kivéve: bors, kősó, római kömény
    • ne használjunk olyan olajat, ghít, amiben korábban lisztes dolgokat sütöttünk. Használjunk Ekadasin friss olajat, ghít.
    • ne használjunk olyan fűszereket, amibe lisztes kézzel belenyúltunk
    • lehet használni: hajdina, tápióka, gesztenyeliszt
  • az Ekadasit másnap, Dvádasin kell megtörni, gabonával készült étel fogyasztásával
  • a megtörés időpontját a vaisnava naptárból lehet megtudni
  • ha valaki nem tudta tartani, akkor másnap meg kell tartani
  • Pandava Nirjala EKadasi: nem helyettesíti a meg nem tartott Ekadasikat
  • tilos Ekadasin a borotválkozás és hajvágás

Caturmasya

  • tradicionálisan az esős évszak 4 hónapjában a sadhuk nem utazgatnak, hanem egy helyen vannak és tartják a következő vratát:
    • 1.hónap: tartózkodás a zöld leveles zöldségektől (spenót, stb)
    • 2.hónap: -II- joghurt
    • 3.hónap: -II- tej
    • 4.hónap: -II- urad dahl

Related posts