Prasadam

Prasadammal kapcsolatos szolgálatok:

  • murti imádat fontos része (ételkészítés, étel felajánlás)
  • bhaktákkal való társulás elemei (prasadam osztása, prasadam elfogadása)
  1. Ételkészítés:
  • Alapanyagok:
    • állati eredet-mentesség (hús, hal, tojás) 
      • E-számlista
    • mentes: hagyma, fokhagyma, gomba
    • friss, jó minőségű, legjobb, ha bhakták által termesztett, készített bhoga
    • rizst nem szabad újramelegíteni
    • mézet nem szabad főzni
    • zsiradékok:
      • ghí
      • olajak: olíav, naprafogó, mogyoró, szezám, mustár
    • soha ne fogyasszunk felajánlatlan ételt,
    • ne ajánljunk fel olyan ételt, amit valakik már megkóstoltak, rovarok, állatok ettek belőle, rossz ízű, ehetetlen, tisztátalan
  • Konyha:
    • tiszta konyha, tiszta hely, tiszta szakács
    • lehetőség szerint külön evős edények és főzős edények
    • legjobb, ha puja tiszta a konyhánk, evés, alvás, WC-zés után ne menjünk  be közvetlenül (fürdő, tiszta ruha)
    • a konyhában (főzés közben) nem eszünk, iszunk, köpködünk, nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, az ételeket nem kóstoljuk, szagoljuk meg
    • haj bekötve
    • gyakori kézmosás orrfújás, szemtörlés után
  • Edények:
    • legjobb a vörösréz majd a rozsdamentes acél, végül a zománcos
    • agyag, üveg, műanyag: egyszer használatosak, mert nem lehet őket tisztítani
    • alumínium: mérgező
    • fa: tisztább, mint a műanyag, de időközönként cserélni kell őket
    • vörös/sárgaréz: savas anyagokat nem szabad tárolni benne, mert kioldják a rezet az edény falából, viszont a vizet megtisztítják
    • ezüst: bizonyos vegyületekre érzékeny, óvatosan használjuk
  • Tüzelő:
    • a tehéntrágya a legjobb, füstje rovarűző. Majd a fa, faszén, melynek füstje nem maró. Végül a gáz, villany, szén. Mérgező anyagokat ne tüzeljünk (műanyag, olaj, alkohol)
  • Bhoga: amelyek még nincsenek felajánlva
    • lehet tárolni, ha nem romlandó
    • ha romlandó, csak annyit szerezzünk be, amennyit elhasználunk
    • elv: semmiképp se legyen kevés a prasadam, inkább kicsit több, de ne annyi, hogy ki kelljen dobni.
  • Főzés menete:
    • főzés előtt tervezzük meg, mit akarunk főzni
    • hozzávalók, munkafázisok (ha nagyban főzünk: számítsuk ki, mennyi idő lesz,, hány bhakta kell hozzá)
    • lássunk neki időben, ne kapkodjunk, figyeljünk, hogy a baleseteket elkerüljük
    • főzés közben és után mosogassunk el, takarítsuk a helyet ahol főzünk
    • tiszta tudat: japa körök, olvasás, leckehallgatás, világi témák kerülése, nők és férfiak külön
    • pucolás, előkészítés, főzés tűz nélkül: avatatlan, de japázó bhakták is segíthetnek
    • sütés-főzés-tűzgyújtás: avatott bhakták
    • templomi murtik, salagramok: kétszer avatottak
    • legjobb murtiknak ajánlani, még ha nem avatott murtik is
    • zöldség, ha földre esik: lemosni és felhesználni, e ha vkinek a lábára esik: nem lehet felhasználni
    • ha felajánlás előtt a készétel leesik, nem lehet felajánlani, de a többi felajánlása után az is fogyasztható
    • megmosni: általában mindent: gyümölcs, zöldség, aszalt gyümölcs, rizs, hüvelyesek, héjas növények, dobozos termékek
    • nem kell megmosni: olajos magvak, tejtermékek, porok
    • letakarva tárolni az elkészült ételeket, előkészített alapanyagokat
    • mindent takarítsunk ki alaposan, konyha, tűzhely, edények

2. Ételfelajánlás

  • ezüst, arany, rézedények
  • acélt nem ajánlanak, mert tama gunás
  • csak Krisna eszik a felajánlósból, amit utána kitehetünk másik tálcára, edénybe, stb
  • melegen de ne forrón, ha kell, melegítsük fel őket
  • egyes ételek hidegek is lehetnek: sweet rice, csatni,
  • gyorsan felajánlani, ne legyen az étel állott (3 óránál többet ne álljon, kivéve: dahl)
  • felajánlás mellé: só, bors, chili, gyömbér, citrom, frissítő fűszerek
  • az étel lehet csípős, fűszeres, de ne túlzottan
  • több murtinak külön külön
  • vizet, kiskanalat mindig tegyünk mellé, Tulasi levél vagy Tulasi ággal megérinteni
  • gondolatban az egész fazék ételt fel kell ajánlani
  • ha purit sütünk, elég pár darabot kisütni a tésztából, a többi automatikusan prasadamnak számít
  • Házi felajánlás:
    • lt és Sríla Prabhupada
    • Panca-tattva
    • Radha-Krsna
    • letakarva, vagy ha nincs közönség levehetjük a terítőt róla. Csengessünk, acmanát vegyünk és ászanára ülve mondjuk a mantrákat:
      • om ajnana
      • nama om visnu/namas’te sarasvati deve
      • namo maha vadanyaya
      • namo brahmanya devaya
      • jaya srí krsna
      • hare krsna
    • brahmanák: Gyatri mantra
    • 10-15 percig legyen fent a felajánlás, kirtan, taps, csengetés

ezután a felajánlóst el kell mosni, csak ezután lehet felszolgálni a prasadamot

  • elmében is lehet ajánlani
  • nem ajánlunk: gyógyszereket, gyógyfüveket, lisztet, stb, csak amit el lehet fogyasztani
  • bhogát és prasadamot el kell különíteni

Related posts