Prasadam
Prasadammal kapcsolatos szolgálatok:
- murti imádat fontos része (ételkészítés, étel felajánlás)
- bhaktákkal való társulás elemei (prasadam osztása, prasadam elfogadása)
- Ételkészítés:
- Alapanyagok:
- állati eredet-mentesség (hús, hal, tojás)
- E-számlista
- mentes: hagyma, fokhagyma, gomba
- friss, jó minőségű, legjobb, ha bhakták által termesztett, készített bhoga
- rizst nem szabad újramelegíteni
- mézet nem szabad főzni
- zsiradékok:
- ghí
- olajak: olíav, naprafogó, mogyoró, szezám, mustár
- soha ne fogyasszunk felajánlatlan ételt,
- ne ajánljunk fel olyan ételt, amit valakik már megkóstoltak, rovarok, állatok ettek belőle, rossz ízű, ehetetlen, tisztátalan
- állati eredet-mentesség (hús, hal, tojás)
- Konyha:
- tiszta konyha, tiszta hely, tiszta szakács
- lehetőség szerint külön evős edények és főzős edények
- legjobb, ha puja tiszta a konyhánk, evés, alvás, WC-zés után ne menjünk be közvetlenül (fürdő, tiszta ruha)
- a konyhában (főzés közben) nem eszünk, iszunk, köpködünk, nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, az ételeket nem kóstoljuk, szagoljuk meg
- haj bekötve
- gyakori kézmosás orrfújás, szemtörlés után
- Edények:
- legjobb a vörösréz majd a rozsdamentes acél, végül a zománcos
- agyag, üveg, műanyag: egyszer használatosak, mert nem lehet őket tisztítani
- alumínium: mérgező
- fa: tisztább, mint a műanyag, de időközönként cserélni kell őket
- vörös/sárgaréz: savas anyagokat nem szabad tárolni benne, mert kioldják a rezet az edény falából, viszont a vizet megtisztítják
- ezüst: bizonyos vegyületekre érzékeny, óvatosan használjuk
- Tüzelő:
- a tehéntrágya a legjobb, füstje rovarűző. Majd a fa, faszén, melynek füstje nem maró. Végül a gáz, villany, szén. Mérgező anyagokat ne tüzeljünk (műanyag, olaj, alkohol)
- Bhoga: amelyek még nincsenek felajánlva
- lehet tárolni, ha nem romlandó
- ha romlandó, csak annyit szerezzünk be, amennyit elhasználunk
- elv: semmiképp se legyen kevés a prasadam, inkább kicsit több, de ne annyi, hogy ki kelljen dobni.
- Főzés menete:
- főzés előtt tervezzük meg, mit akarunk főzni
- hozzávalók, munkafázisok (ha nagyban főzünk: számítsuk ki, mennyi idő lesz,, hány bhakta kell hozzá)
- lássunk neki időben, ne kapkodjunk, figyeljünk, hogy a baleseteket elkerüljük
- főzés közben és után mosogassunk el, takarítsuk a helyet ahol főzünk
- tiszta tudat: japa körök, olvasás, leckehallgatás, világi témák kerülése, nők és férfiak külön
- pucolás, előkészítés, főzés tűz nélkül: avatatlan, de japázó bhakták is segíthetnek
- sütés-főzés-tűzgyújtás: avatott bhakták
- templomi murtik, salagramok: kétszer avatottak
- legjobb murtiknak ajánlani, még ha nem avatott murtik is
- zöldség, ha földre esik: lemosni és felhesználni, e ha vkinek a lábára esik: nem lehet felhasználni
- ha felajánlás előtt a készétel leesik, nem lehet felajánlani, de a többi felajánlása után az is fogyasztható
- megmosni: általában mindent: gyümölcs, zöldség, aszalt gyümölcs, rizs, hüvelyesek, héjas növények, dobozos termékek
- nem kell megmosni: olajos magvak, tejtermékek, porok
- letakarva tárolni az elkészült ételeket, előkészített alapanyagokat
- mindent takarítsunk ki alaposan, konyha, tűzhely, edények
2. Ételfelajánlás
- ezüst, arany, rézedények
- acélt nem ajánlanak, mert tama gunás
- csak Krisna eszik a felajánlósból, amit utána kitehetünk másik tálcára, edénybe, stb
- melegen de ne forrón, ha kell, melegítsük fel őket
- egyes ételek hidegek is lehetnek: sweet rice, csatni,
- gyorsan felajánlani, ne legyen az étel állott (3 óránál többet ne álljon, kivéve: dahl)
- felajánlás mellé: só, bors, chili, gyömbér, citrom, frissítő fűszerek
- az étel lehet csípős, fűszeres, de ne túlzottan
- több murtinak külön külön
- vizet, kiskanalat mindig tegyünk mellé, Tulasi levél vagy Tulasi ággal megérinteni
- gondolatban az egész fazék ételt fel kell ajánlani
- ha purit sütünk, elég pár darabot kisütni a tésztából, a többi automatikusan prasadamnak számít
- Házi felajánlás:
- lt és Sríla Prabhupada
- Panca-tattva
- Radha-Krsna
- letakarva, vagy ha nincs közönség levehetjük a terítőt róla. Csengessünk, acmanát vegyünk és ászanára ülve mondjuk a mantrákat:
- om ajnana
- nama om visnu/namas’te sarasvati deve
- namo maha vadanyaya
- namo brahmanya devaya
- jaya srí krsna
- hare krsna
- brahmanák: Gyatri mantra
- 10-15 percig legyen fent a felajánlás, kirtan, taps, csengetés
ezután a felajánlóst el kell mosni, csak ezután lehet felszolgálni a prasadamot
- elmében is lehet ajánlani
- nem ajánlunk: gyógyszereket, gyógyfüveket, lisztet, stb, csak amit el lehet fogyasztani
- bhogát és prasadamot el kell különíteni