Hétfő

Nyelvtan 4.osztály

Tk.26Old,  mf. 24 -25.old. 

Olvasás 4.osztály 

Olvasás fejlesztő gyakorlatok, nem kell pótolni. 

Kedd 

Fogalmazás 4.osztály:

Önálló fogalmazás írása választott téma alapján.

Ebből is lehet választani:

-Kaptam egy varázspálcát 

-Három napig láthatatlanná tudok vállalni 

-Ezt szeretem a felnőttekben 

Olvasás 4.osztály 

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 10-11.old

Szerda 

Nyelvtan 4.osztály 

Tk. 27.old. Mf. 26.old 

Mahábhárata 4.osztály

Történet olvasása

Dhuryodana gonosz mesterkedései

Durjodhana gonosz mesterkedései

Vidura is egyet értett abban, hogy senkinek ne szóljanak az esetről, mert csak növelné az ellenséges hangulatot az udvarban. Igazából a Pándavák csak Vidurára és Bhismára számíthattak. 

Bhisma nagyon szerette a Pándavákat, sokat volt együtt a fiúkkal úgy törődött velük, mintha az apjuk lenne. Kripa, a harcművészet-tanáruk is nagyon szerette őket. A fiúk nagyon jártassá váltak a fegyverforgatás tudományában, ám Bhisma azt szerette volna, ha a mennyei fegyverek használatát is elsajátítják. Viszont nem tudta ki lehetne a tanáruk. Egyik nap a fiúk az erdőben játszottak és a labdájuk egy kútba esett. Ekkor jött egy bráhmana, aki mantrák segítségével egymásba állított fűszálakat és így ki tudta venni a kútból a labdát. A Pándavák nagyon lelkesek lettek a látottaktól és kérlelték a bráhmanát, hogy fedje fel előttük kilétét. Amikor Bhisma hallotta, hogy mi történt, azonnal tudta, hogy a bráhmana nem más, mint Drona, aki szintén Parasurámától tanulta a harcművészetet. Nagyon megörült, és arra kérte Dronát, hogy tanítsa őket. Drona mindent megtanított nekik, mindennap reggeltől estig gyakorlatoztak. Híre ment színvonalas iskolájának, így több királyságból jöttek a hercegek, hogy tanítványukká szegődjenek. Hamarosan kiderült, hogy a legtehetségesebb tanítvány Arjuna, aki nagyon lelkesen tanult meg mindent. Drona saját fiának is át akarta adni a tudását, így egyik nap elküldte a fiúkat a kúthoz keskeny szájú kancsóval, hogy hozzanak vizet. A fiának szélesebb szájú kancsót adott, hogy előbb végezzen, így legyen több ideje őt tanítani. Ám ArjunaAsvatthámá előtt tért vissza. Arjuna nagyon eltökélt volt, és mindig nagyon alázatos és tisztelettudó volt tanárával szemben, nagyon szépen szolgálta őt.

A nisáda törzs egyik hercege, Ekalavja, annak ellenére, hogy Drona elutasította, mégis a tanítványának mondta magát. Dronát imádta és megtanult remekül íjászkodni. Ám mivel alantas származású volt, a vágya nem az önzetlen szolgálat, hanem a hírnév elérése volt, és amúgy sem rendelkezet a hősök erényes jellemével. Így Drona nem engedhette meg, hogy a tanítványa legyen.

 Azért, hogy ne lehessen nagy harcos, arra kérte Ekalavját, hogy vágja le a jobb hüvelykujját, amit a fiú meg is tett.

Related posts