Főzünk és fűtünk

Rati apukája szakács. Nagyon finomakat főz de sokszor kormosan jön haza a szolgálatból. Rati nem értette sokáig, miért van ez, de apa, mint mindig, ezt is elmagyarázta neki nagy türelemmel.Tudod kicsikém, főzni lehet villanytűzhelyen, gáztűzhelyen, fatüzeléses sparherten és tehéntrágyával fűthető földbe épített tűzhelyen is. Az áram és a gáz vezetékből jön, nincs vele különösebb tennivaló, de a fát nekünk kell felaprítani, hogy beférjen a kályhába és jól égjen. A begyújtás során bizony előfordul, hogy kormos leszek, és nem veszem észre- magyarázza nevetve apa.

Értem már-mondja Rati. De mondd csak apa, mi a helyzet a tehéntrágyás befűtéssel, az hogyan történik?

A tehéntrágyát be kell keverni szalmával, amikor még nedves. Kerek lapocskákat kell készíteni belőle és fel kell tapasztani egy falra. Ha megszáradt leesik és akkor lehet vele begyújtani. Szorosan egymás mellé kell tenni őket a kályhában mielőtt meggyújtod és akkor nem fog füstölni, hanem jól ég.

Óh, akkor a legjobb tüzelés biztosan a villany meg a gáz, hiszen azokkal nincs mit tenni, ahogyan az előbb mondtad.

Tudod Ratikám, nem mindig a látszólag legegyszerűbb dolgok a legjobbak. A gáz és villany használata csak látszólag egyszerű. Valójában az előállításuk és az, hogy idekerüljön hozzánk bonyolult és költséges. A fákat a közeli erdőből hozzák és a kivágottak helyén újakat termesztenek, így mindig biztosítva van a tüzelő utánpótlás. A tehéntrágya pedig, amíg vannak teheneink és van mivel etetni őket, bőven termelik a fűtőanyagot- magyarázza viccesen apa. Nem is beszélve arról, hogy a legfinomabb étel tehéntrágyás tűzön készül, finomságát tekintve csak ezután jön a fával készült ételek íze. A sorban az utolsók a gázzal és a villannyal készített ételek ízei.

Ez nagyon érdekes! Segíthetek a begyújtásban, apa?

– A gyufát csak felnőtt használhatja Rati. Ha véletlenül elejted akkor ráeshet valami gyúlékony anyagra ami már akár az egész lakást is felgyújthatja. A legrosszabb, ami történhet, hogy te is megfulladhatsz a füsttől. Azért kaptalak Krisnától hogy vigyázzak rád. Ha majd 10 éves leszel, megtanítalak bánni a gyufával, de addig légy szíves ne játssz vele, jó?Igen, apa.

– Tehéntrágya tüzelőt segíthetek gyúrni, vagy fát vágni?

– Tehéntrágya tüzelőt csak nyáron használok kicsim, amikor szabad téren tudok főzni. A benti kályhákat nem ehhez találták ki. Nem jutna elég levegő a kis lepénykéknek az égéshez.

Azonban Rati szomorú ábrázatát látva, Rasza papa így szólt:Természetesen majd szólok, ha kell segíteni.

– Jó, rendben. Akkor jövök segítek fát vágni, azt mindig lehet!

– Fát vágni is akkor segíthetsz, majd ha nagyobb leszel, mert a fejszével is óvatosan kell bánni, hiszen az a késnél is jobban el tudja vágni a kezed! Tudod mit? Inkább segíts a fabehordásnál, jó? Azt te is tudod csinálni!

– Milyen veszélyes is a főzés!

– Ha már elég nagy vagy hozzá és minden részletet ismersz, már nem lesz az, de addig is sokat kell gyakorolni.

Ekkor valaki bekiáltott odakintről. Tüzelőnek való fát hoztak. Gyorsan fel kellett hasogatni mielőtt elered az eső. Aznap ugyanis esős, szeles idő volt, borzalmasan fújt a hideg északi szél. Rati, apukája és anyukája felvették a legmelegebb ruhájukat. Rasza papa elfűrészelte a rönköket, gyújtósnak valót aprított. Előkészítette a tűzifát és Rati az anyukájával pedig behordta a fáskamrába. Jó pár óra elteltével az összes fát felvágták és a kamrába hurcolták. Készen voltak. Rati most ébredt rá, hogy nemcsak főznek a fával, de fűtenek is vele.

Apa begyújtott a kályhába, a kályha melege pedig lassan-lassan átmelegítette őket is kívülről, Raszini mama finom teája pedig belülről. Rati elálmosodott a nagy munkától és a finom meleg teától majd lassan lecsukódtak a szempillái. Mielőtt elaludt, arra gondolt, hogy ha végre megtanul főzni, a születésnapjára meghívja az összes barátját és ő maga egyedül egy egész lakomát fog készíteni nekik:

Related posts