Hétfő

Nyelvtan 4.osztály 

Melléknév gyakorlása 

Olvasás 4.osztály 

Tk.101-103.

Mf.46-47.old

Kedd 

Fogalmazás 4.osztály

Mf 32.old/7.8.a

Olvasás 4.osztály 

Szövegértés: Mf. 12.old

Szerda 

Nyelvtan 4.osztály 

Felmérés 

Mahábhárata 4.osztály

Mahábháratából történet olvasása

A Kauravák gyűlölködése

A hercegek befejezték Drona iskoláját. Drona daksinaként azt kérte, hogy ejtsék foglyul Drupadát, a panycsálák királyát, aki egykor nagyon megsértette. 

Duryodhana és csapata meggondolatlanul berontott Panycsálába, ahol rövid siker után Drupada gyorsan visszaverte őket. Utána indultak csak el a Pándavák, akik sikeresen harcoltak. Arjuna legyőzte a sereg főparancsnokát, Satyajitot, majd a királlyal került szembe. Hamarosan foglyul ejtette Drupadát, akit Drona elé vitt. Drona elvette a fele királyságát, majd visszatértek Hastinápurába. Nagyon elégedett volt Arjunával. Drupada ezek után bosszúvágytól égett. 

Közben Mathurában megszületett Krisna, akitől Kamsa, a gonosz uralkodó rettegett, hiszen a jóslat szerint Ő fogja megölni. Vasudevat és feleségét Kamsa börtönbe zárta, és az összes megszületett gyermeküket megölte. Krisnát sikerült kimenekíteni Vrindávanába, ahol Nanda Maharája nevelte feleségével, Yasoda mamával. A nagy risik mind tudták, hogy Krisna a Legfelsőbb Személy. Amikor felcseperedett, visszajött Mathurába és megölte Kamsát. Ezután Krisna és Balarám a Yadu dinasztia vezetője lett. Különös figyelmet szenteltek Kuntinak és öt fiának. El is küldte hozzájuk Akrurát, kitudakolni hogylétüket. 

Akrura hamar rájött, hogy nem jó a helyzet, ezért, amikor eljött, megpróbált tanácsokat adni Dhritarástrának, hiszen ő is tehetett fiai ármánykodásáról.

Related posts