1. Készítsük el az itt látható programot!
Kód pont mozgatása az A és B gombokkal.

Magyarázat: Programunkban a meteor_oszlop változó értéke egy véletlenszerűen kiválasztott szám lesz 0 és 4 között. A meteor nevű változóba helyezzük el a szereplő létrehozásához szükséges blokkot. Ennek hatására a meteor a felső sorban, a véletlenszerűen kiválasztott oszlopban jelenik meg. Ha a B gombot megnyomjuk, akkor a pont előremozdul az aktuális irányba. Mivel alapesetben jobbra néz a szereplőnk, ezért jobbra fog lépni. A hátralépést úgy tudjuk megvalósítani, hogy negatív számmal lépünk előre. Ezt látjuk az A gomb eseményénél. Próbáljuk ki a fenti kódot a gyakorlatban is! Mit tapasztalunk, mi történik, ha a szereplő eléri a kijelző szélét? Eltűnik? Visszapattan? Nem mozog tovább abban az irányban?

  1. Változtassuk meg a programot úgy, hogy a szereplő ne jobbra induljon el az előrelépéskor, hanem lefelé! Fedezzük fel önállóan, hogy az elforduláshoz melyik blokkot kell használni és milyen paraméterrel!
  2. Tudjuk, hogy az állandóan nevű blokkban elhelyezett utasítások folyamatosan ismétlődnek. Illesszük be az alábbi kódot a programunkba! Ennek hatására a meteor lefelé mozog, míg el nem éri a legalsó sort. A szünet beállítása azért szükséges, hogy ne legyen túl gyors a pont mozgása. Próbáljuk ki a kódot a gyakorlatban is!
Kód meteor előreléptetésére.

  1. Fejlesszük tovább az alkalmazást úgy, hogy ha a meteor eléri a legalsó sort, akkor kerüljön vissza a legfelső sorba, egy véletlenszerűen kiválasztott oszlopba!
Kód a szereplő x koordinátájának lekérdezésére.
Kód az A szereplő x koordinátájának beállítására.

A szereplő koordinátáinak lekérdezéséhez használhatjuk az itt látható blokkot! Természetesen nemcsak az x, hanem az y koordinátát is lekérdezhetjük.
A szereplő koordinátájának megváltoztatásához is találunk megfelelő blokkot a Játék kategóriában.
Ha sikeresen megoldottuk ezt a feladatot is, akkor elkészültünk a hullócsillag-szimulációval. Láthatjuk, hogy a meteorok egymás után jelennek meg és hullanak le a kijelzőn.

Hasonló bejegyzések