Magyar 3.osztály

Szövegértés:  Felmérő Irása

NYelvtan: Főnév tanulása a tankönyv 38-40.oldal

                                              MF: 38-42 oldal

Fogalmazás: TK 35 oldal

Írás munkafüzet 27 old.

Olvasás:

Rámájana

Előszó

      A Rámájana része a Védáknak, India ősi szanszkrit iratainak. Ádi-kavjának, a legelső költeménynek is nevezik. Eredete az idők homályába vész, noha a védikus hagyomány követői úgy tartják, közel egymillió évvel ezelőtt íródott, míg napjaink történészei szerint sokkal később. Bármikor keletkezett is, a Rámájana mind a mai napig vitathatatlanul a világirodalom egyik legmegindítóbb, legszebb története. Főhőse Ráma király, aki a Napisten, Vivaszván dinasztiájában jelent meg. Alakjában a Védák szerint az Úr Visnu, a Legfelsőbb szállt alá a Földre, felesége, Szítá pedig nem más, mint az Úr Visnu örök hitvese, Laksmí. 

      Hogy milyen mélységben ismeri meg e kimeríthetetlen művet az olvasó, az szemléletén múlik. A titokzatos mesék kedvelőinek talán egy izgalmas történet lesz csupán: egy varázslatos, rejtélyes világ mesébe illő szereplőinek kalandjai elevenednek meg e könyv lapjain abból a korból, amikor az emberek náluk hatalmasabb lényekkel éltek együtt a Földön, s olyan természetfölötti erők birtokában voltak, melyek teljesen ismeretlenek a modern ember számára.

      Akik az ősi kultúrák története iránt érdeklődnek, azok a Rámájanában hű krónikát olvashatnak az emberiség védikus kornak nevezett időszakáról, amikor hős királyok kormányozták a világot, mély lelki tudással rendelkező misztikusok és szentek irányításával. Abban az időben az emberek tisztában voltak lelki mivoltukkal, azzal, hogy örök lelkek, akik egymást követő életeken át vándorolnak a végső felszabadulás felé. A becsület és az igazság jelentette számukra a legfőbb erényt, és az emberi életet csupán lehetőségnek tekintették, mely segít kijutni a születés és halál folytonos körforgásából, és a lélek szabadságához vezet.

01.21

Írás

Helyesírási gyakorlatok feladatlapról.

Hasonló bejegyzések