Iskola: 30/931-2773 Óvoda: 30/540-8662[email protected]

Öko-iskola

Megújuló energiák technikai tanösvény

Intézményünk energiafelhasználása Magyarországon egyedülálló módon kizárólag megújuló energiaforrásokból valósul meg.

Iskolánk technikai tanösvénye a megújuló energiákat (nap, szél, tűzifa) hivatott bemutatni. A technikai tanösvényünk az alábbi területeket foglalja magában:

Fűtés: fatüzelésű kazán, bojler

A fűtésünk alapanyaga a helyi erdőinkből származó tűzifa (akác, cser, stb.), ami megújuló energiaforrásnak számít, mivel néhány évtized alatt újratermelődik. A fát egy hagyományos lemezkazánban használjuk fel, ami a pincében található.

A tantermekben található radiátorokhoz (a régi épületben) a meleg víz elektromos szivattyú nélkül jut el úgy nevezett gravitációs keringés révén. Ennek lényege, hogy a kazánban felmelegedő víz térfogata megnövekszik, a sűrűsége lecsökken, s emiatt a meleg víz felemelkedik, s hideg víz áramlik a helyébe.

Ez a körforgás automatikusan elindul a befűtéskor, és megáll, amikor a tűz kialszik a kazánban. Nagy előnye, hogy emiatt nincsen szükség elektromos szivattyúra, és nem áll fenn a szivattyú vagy az áramellátás meghibásodása miatti kazánrobbanás esélye sem.

Szintén tűzifával állítjuk elő a meleg vizet egy fatüzelésű vízmelegítő segítségével, ami a kazán mellett található.

Elektromos rendszer: napelemek alkalmazása

Az épület villanyvilágításához és az egyéb elektromos berendezések (pl. az új épületben a fűtés) használatához szükséges elektromos energiát napelemek segítségével állítjuk elő.

Napelem előnye: Nem tartalmaz mechanikus alkatrészeket, nincs kopás. Csendben működik.

Napelem hátránya: Csak nappal tud elektromos energiát termelni. Csúcstechnológiát igényel

Kazán
Szélkerék

A Srí Prahláda Gurukula honlapján található összes kép és videó az iskola tulajdona. Ezeket megosztani és sokszorosítani nem lehet.