Kedves Bhakták!

Immár 2 hónapja, hogy a pandémia hatására Magyarországon online folyik a tanílás, így a Gurukulában is ez lett az előirányzott mód az oktatás folytatására. Íme egy kis visszatekintő az elmúlt 2 hónapunkról:

Magyarországon általában az online oktatás nem azt jelenti, amit nálunk. Az online oktatás során általában a gyermekek a teljes tanórákat a számítógép előtt töltik mialatt a tanáraikkal folyamatosan online kapcsolatban vannak. Ehhez megfelelő sávszélességre és technikai eszközökre van szükség mind a családok, mind az iskola részéről. És itt most nem beszélünk ennek a fajta online jelenlétnek a lehetséges negatív következményeiről a gyerekekre nézve…

A mi feltételeink erre nem alkalmasak és eddig sem ezt az irányt képviseltük. Látjuk azonban, hogy a technika segítségül tud lenni abban, hogy az élet ne álljon le a tanításban sem, ezért a mi rendszerünkben igyekeztünk egy olyan alternatívát biztosítani oktatási háttérnek, ami igazodik a mi adottságainkhoz.

Mindazon szülőknek, családoknak, akik életstílusa egyszerűbb, kevesebb technikai háttérrel, lehetőséget biztosítottunk arra, hogy akár heti 1 alkalommal töltsék le a teljes heti tananyagot, így offline is tudnak tanulni azzal az intézkedésünkkel, hogy a tananyagokat előző héten pénteken már elérhetővé tesszük. Biztosítjuk továbbá a tananyagok nyomtatott verzióit ahol ez megoldható vagy annak finanszírozását a farmosoknak az igényeik szerint. Igényeltük a Farm vezetésétől, hogy a farmos gurukulás családok hozzáférhessenek a farmos wifihez is, bár a visszajelzések alapján az sem a korlátlan internetezés tökéletes megoldása.

A visszajelzések és igények alapján néhány családnak tudtunk kölcsön eszközöket beszerezni, hogy ne legyenek hátrányban a tananyagok elérését vagy a kommunikációt illetően.

Azok számára pedig, akiknek az életét megkönnyíti a tananyagoknak az online elérhetősége, lehetővé tettük, hogy egy színes, sok érdekes tartalommal rendelkező honlapon tanulhassanak a gyermekeik. Köszönjük szépen a visszajelzéseiteket és a türelmeteket a kialakított rendszerünkkel kapcsolatban, próbáljuk ezt a színvonalat a továbbiakban is tartani, a hibákat kiküszöbölve fejleszteni a rendszert.

Tanáraink folyamatosan, nagyon komoly időbeosztással működnek ebben az időszakban: meghatározott időkeretbe szorítva készítik el a következő anyagokat, töltik fel, konzultálnak a gyerekekkel és javítják a beadott munkákat. Ezenkívül ügyelnek rá, hogy meglegyenek az értékelések, a dolgozatok, ezek heti maximumára is ügyelnek és még annyi minden másra kell figyelniük. Van olyan kolléga, akinek a munkaideje már túlmutat azon, amit korábban végzett, pedig nem is találkozik személyesen a gyerekekkel. Hihetetlen de így van!

Igyekeztünk megemlékezni a vaisnava naptárunk szerinti fontos eseményekről az oktatásban is, így egy nagyon jó hangulatú Ráma-navamink volt, megemlékeztünk a 7 anyánk napjáról, a Nrsmha-caturdasival kapcsolatban pedig egy teljes hétre (valamiből inkább hetekre) szóló feladatok készültek. A sok-sok visszajött munkából pedig hamarosan kiállítás nyílik a honlapunkon, figyeljétek a hirdetést!

Mindeközben zajlik a benyújtott kerettanterv tervünkkel kapcsolatos kommunikáció és megannyi más adminisztratív dolog a háttérben. Szóval a gurukula részéről is eseménydús ez az időszak, a személyes tanításon túl is sok teendő van az iskolánkban!

Tudjuk, hogy nehéz ez az időszak a családok, gyermekek és a tanárok számára is, mindenkit arra bíztatunk, hogy tartsanak ki, még 4 hét maradt e tanévből.

Több kérdés érkezik hozzánk a hogyan-továbbról…A  jövővel kapcsolatban mi sem tudunk konkrétumot mondani, hiszen ez nem tőlünk függ. Függ attól, hogy Magyarország Kormánya milyen törvényeket, rendeleteket, intézkedéseket hoz, függ Krisna-völgy vezetésének intézkedéseitől és csak ezután jönnek a mi intézkedéseink a sorban… De persze végsősoron  mindenki Krisnán függ, úgyhogy várjuk, mi Krisna terveJ.

A honlapon van egy szülőknek szóló oldal, ahol ezután az ilyen típusú körleveleket, egyéb infokat felteszünk, hogy elérhetőek legyenek bármikor.

Az oldal az otthonoktatós oldalról elérhető, ha a „szülőknek” gombra kattintotok, közvetlenül pedig ezen a linken:

A jelszó:

NandaJasoda

Kérjük, továbbra is tartsatok ki, hamarosan jelentkezünk a nyárral kapcsolatos tervekről, intézkedésekről.

Addig is Krisna-tudatban gazdag, szép májusi napokat kívánunk mindenkinek!
Szolgátok: Candra Devi Dasi

Hasonló bejegyzések