Szövegértés: 

Felmérő Irása

NYelvtan:

Főnév tanulása a tankönyv 38-40.oldal

                                              MF: 38-42 oldal

Fogalmazás:

TK 53 oldal

Írás:

Helyesírási gyakorlatok feladatlapról.

Olvasás:

Rámájana

Előszó

Azoknak azonban, akik Rámát a Legfelsőbb Úrnak fogadják el, a Rámájana egészen mást jelent. Miért száll alá Isten az emberek közé? Miféle kalandokban van itt része, és miért cselekszik úgy, mintha földi halandó lenne? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel azokban, akik Rámát a Legfelsőbbnek tekintik. A választ egy másik védikus írás, a Bhagavad-gítá adja meg. Isten több okból jön el a Földre, mondja a Gítá. Magával hozza a vallást, és megsemmisíti a bűnös, démoni elemeket, ha túlontúl megerősödnének. De nem csak ez vezérli, amikor megjelenik az emberek között: hívei odaadó szeretetét is viszonozza ezzel. Ez utóbbi a legelső és legfontosabb oka annak, hogy alászáll e halandó világba. A Bhagavad-gítá elmondja, hogy az Urat nem evilági, anyagi érdekek késztetik arra, hogy eljöjjön. Cselekedetei nem a közönséges ember nyereségre, hírnévre, elismerésre vágyó tettei, melyek mögött mindig valami hátsó szándék rejlik. Ô tiszta szeretetből cselekszik.

      Aki ilyen szemlélettel olvassa a Rámájanát, végtelenül mélynek és megindítónak fogja találni. A szeretetteljes kapcsolat, ami Rámát a többi szereplővel összefűzi, más fényben tűnik így fel: az Isten iránti szeretet fényében, ami szíve és lelke legmélyét érinti meg minden olvasónak.

      Bármelyik nézetet is vallja magáénak az Olvasó a fentiek közül, bizonyos vagyok benne, hogy élvezetesnek és felemelőnek fogja találni a védikus irodalomnak ezt a gyöngyszemét. Én magam több mint egy tucatszor elolvastam már, és egyre nagyobb élvezettel merülök bele a csodálatos történetbe. Remélem, mindazoknak, akik kezükbe veszik ezt a könyvet, ugyanígy örömet okoz majd e kalandokban, harcban és bölcsességben bővelkedő írás.

Hasonló bejegyzések