Hare Krisna kedves gyerekek!

Ezen a héten megnézzük, hogy a régi nagy Magyarország területén milyen nemzetiségű emberek éltek a magyarokon kívül.

Nyisd ki a Hon-és népismeret atlaszodat a 6-7. oldalon! Itt láthatod a nagy Magyarország területét. Az 1910-es népszámlálás alapján látszik, hogy az ország lakosságának kevesebb, mint a fele volt csak magyar! A többi ember az alábbi nemzetiségekből került ki: román, német, szlovák, horvát, szerb, rutén, vend, cigány.

Láthatod, hogy milyen színes volt Magyarország lakossága, sokféle ember élt együtt.

Erről eszembe jut egy történet Úr Caitanya kedvteléseiből.

Chand Kazi Navadvip főbírája volt. Szigorú muszlim volt, aki elnyomta a hindukat vallásos gyakorlataik során: nem engedte, hogy kirtanákat tartsanak és az Úr szent nevét énekeljék. Egyszer Chand Kazi katonákkal együtt két csónakkal átment Srívása Pandit házába, hogy személyesen érvényesítse akaratát: elkobozta a hangszereket és eltörte a mridangát, majd megfenyegetett mindenkit, hogy aki nem engedelmeskedik neki, azt börtönbe záratja. Caitanya Maháprabhu ekkor összehívta a bhaktákat és így szólt: “Minden városban és faluban énekelni fogják a szent nevet!” Chand Kazi aznap éjjel álmot látott: Caitanya Maháprabhu egy félig ember, félig oroszlán képében megjelent neki, és karmait a mellkasába mélyesztette. 

Chand Kazi másnap így szólt: “Kedves Caitanya, te egy úriember vagy. Mostantól azt teszel a híveiddel együtt, amit csak akartok! Már látom, ki vagy valójában!”Ettől kezdve a bhakták nyugodtan kirtanázhattak, nem zavarta őket senki, és hinduk és muszlimok békében éltek egymás mellett. 

Indiában, Mayapurban ezen a helyen két fa áll ma is: egy campaka, ami Chand Kazit képviseli, és egy ním fa, ami pedig Úr Caitanyát. Ez a hely az együttműködés, összetartás jelképe, ahol békében éltek egymás mellett a különböző emberek is.

Feladat:

Készíts egy rajzot arról, amin a régi nagy Magyarországon a  különféle nemzetiségű emberek békében élnek egymás mellett! Írd oda melléjük, ki milyen nemzetiségű! Használd az atlasz térképét segítségül!

Hasonló bejegyzések