Május 11-15.

Magyar 7. osztály

Hare Krisna kedves Anna Veda! Újabb hétnek nézünk elébe, remélhetőleg már melegebb hőmérséklettel! 😊

Nyelvtan

Most megismerkedhetsz az időhatározókkal. A Tk. 60. oldalán megtalálod a szabályt és hozzá egy szöveget, amelyben megfigyelheted az időhatározókat. 

Majd old meg a tankönyv alábbi feladatait: Tk. 61.o./ 2, 3 (Húzd alá az időhatározókat.)

Mf. 46.o./9abc, 47.o./ 11

Világi irodalom

Újabb Petőfi vers következik: Egy gondolat bánt engemet. Tk. 72.o. Majd olvasd el a hozzátartozó magyarázó szöveget! Tk.74.o.

Válaszolj az alábbi kérdésekre!

  1. Tényleg olyan rossz úgy meghalni, mint ahogy azt az első 8 sorban leírja?
  2. Milyen halált szeretne a 9-12. sorok alapján?
  3. Mit ért ő világszabadság alatt és mi igazán a világszabadság?
  4. Kik számára dicsőséges elesni csatában és miért?
  5. Te milyen halált szeretnél?

Majd oldd meg a munkafüzet alábbi feladatát: 46.o./4abc

Śrīmad Bhāgavatam

Kezdjétek azzal, hogy átolvassátok azt a papírt, melyen a fejezet összefoglalása található (Amit múlt héten már elolvastatok. Biztonság kedvéért újra megtaláljátok az e heti feladatok között.), majd oldjátok meg a tesztet. Utána pedig küldjétek el nekem.

A következő kérdéseken pedig gondolkodj el, majd a válaszokat küldd el nekem hangüzenetben. Ne akkor gondolkodj rajta, amikor mondod fel, hanem már előtte olvasd el, gondolkodj, és akár a magyarázatokba is beleolvashatsz a válaszokért.

  1. Ha találkoztál volna Yudhiṣthira Maharājāval akkor, amikor nagyon bűnösnek érezte magát a háború miatt, mit mondtál volna neki?
  2. Mit gondolsz, miért mondta azt Kunti királynő az imájában, hogy az, aki előkelő származásra vágyik, nagy vagyonra, műveltségre és szépségre, nem tudja őszinte érzésekkel megközelíteni Krisnát?
  3. Említs olyan esetet, amikor Kunti királynőnek a legnagyobb kihívással kellett szembenéznie! Hogy védte meg akkor Krisna a családját?
  4. Ha Arjuna meg volt győzve arról Krisnának köszönhetően, hogy a Kurukṣetra-i csata szükséges volt, akkor Yudhiṣthira Mahārāja miért nem volt meggyőződve róla?
  5. Miért kívánta Kuntī királynő azt, hogy az összes szerencsétlenség bárcsak újra és újra megtörténne?

SB. 8.fejezet szövege

SB tesztet itt nézheted meg.

Hasonló bejegyzések