Nov.23-27. Magyar 5. osztály lány

Hare Krisna kedves Kamala és Málini!:)

Akkor ezen a héten is várom az olvasónaplót abból a könyvből, amit kiválasztottál. Vagy, ahogy múltkor is írtam, felmondod, vagy elmeséled nekem. Málinit még nem terhelném ezzel, mert neki van még mit bepótolnia.

Mahābhārata

Most is egy külön dokumentumban találjátok meg az új szöveget. Szokásos feladatok: rajz készítés, 3 kérdésre válasz, tulajdonságok beragasztása. Most is hagyjatok ki a szöveg számára két vonalas oldalt. Majd még annyit tegyetek meg, hogy mindenkinek a nevét, aki szerepelt, írjátok ki, és melléjük írjatok 2-2 tulajdonságot, ami a történetben felismerhető róluk. Azt is írd le, hogy te melyik szereplő bőrébe bújnál szívesen és miért.

Nyelvtan

Akinek még az előző heti feladatokból maradt valamennyi, akkor azzal kezdje. Ha már megvagytok, akkor nézzétek át a tankönyv 70-71. oldalán található szavakat (Kamalának ez a 60-61. oldalon van.), és ha még bizonytalan vagy, akkor a munkafüzet és a Hej, írás, helyesírásban eddig gyakorolt feladatokat is nézd át. A munkafüzetben az 57-64.oldalig, a Hej,írás, helyesírásban pedig az 52-74. oldalig volt pár feladat. Ezek a feladatok mind a szóelemző írásmódot gyakoroltatják. Ha pedig már átnéztétek, akkor hallgassátok meg a hanganyagot, amit küldök, vagy ott lesz a honlapon. Tollbamondás lesz. Ha kész, kérlek, küldjétek el. Írjatok tollal.

Śrīmad Bhāgavatam (2 óra)

Mégis elkezdjük/ vagyis folytatjuk a Bhāgavatamot, mivel ezen a héten sem találkozunk. Pár bevezető kérdés, amire kérlek, a válaszokat írjátok le a füzetbe.

  1. Milyen nagy fogadalmat tett Bhisma fiatalkorában?
  2. Ki az ő édesanyja?
  3. Kinek a nyilainak köszönhetően jött létre a nyílágy?
  4. Miért nem hagyta el a testét olyan hamar Bhismadeva? Mire várt?

Párosítsd össze a neveket a meghatározásokkal!

1.Puruṣottama                           a. A gopīk mestere.

2. Pārtha Sārathi                         b. Ő, aki gyengéd a bhaktáival.

3. Gopinātha                              c. A Legfelsőbb Személy.

4. Bhakta-vatsala                     d.  A tehenek és a kis bocik barátja.

5. Gopāla                                e.  Krisna szekérhajtója.

Kérdezzetek meg legalább 3 bhaktát az alábbiakról. Fel is vehetitek, vagy vázlatosan leírhatjátok. (Lehet apu, anyu, családi barát, lehet gyerek is.)

  1. Melyek voltak a legemlékezetesebb és legfontosabb tanítások, amiket az életében kapott? (Lehet egy is.) 2. Kitől kapta ezeket a tanításokat? 3. Milyen hatást gyakoroltak az életére?

Utána jössz te. Te pedig ezekre a kérdésekre válaszolj:

  1. Emlékezz olyan helyzetre, amikor valaki kapott egy tanítást/utasítást! Gondolhatsz egy megtörtént esetre is, ami egy bhaktával történt vagy a szentírásokból ismered. Írd le a helyzetet és azt is, hogy miért volt ez a történet számodra inspiráló.
  2. Próbáld elmagyarázni, hogy milyen volt az adott bhakta hozzáállása, viselkedése, amikor ő kapott egy utasítást és követte azt!
  3. Képzeld azt, hogy valaki új személy, aki még nem annyira ismeri a Krisna-tudatot, azt mondaná neked, hogy: „Miért fontos elfogadni utasítást másoktól? Én tudom, hogy mi a legjobb a számomra.” Hogyan válaszolnál erre?
  4. Kik számodra azok a személyek, akiktől útmutatást szoktál kapni?

Ezekre a kérdésekre válaszoljatok írásban vagy hanganyagként küldjétek el nekem.

Az idősebb bhakták tanácsai erővel rendelkeznek, ami segíthet megváltoztatni a szívünket! Egy gondolat térképet kellene készíteni a főbb tanácsokról, amiket eddig kaptál. Leírhatod, hogy hogyan valósítottad meg azt a tanácsot és mi lett a hatása annak, hogy követted azt. Íme, egy példa:

Idősebb bhaktától tanács : Hallj rendszeresen Krisnáról – Gyakorlatba hogyan tettem: Leckéket hallgatok, hangosan olvasom a szentírásokat, barátokkal megvitatom a szentírások verseit. – Mindezek hatása: nagyobb tudásom lett, lelkesebb lettem

Ezt lehet nyilakkal, csak az nekem nem ment.

A hanganyagot meghallgathatjátok itt.

Hasonló bejegyzések