Tavaszi munkák

Megérkezett a tavasz. A fákon megjelenő rügyek jelzik a jöttét. Sőt, a mezőn látható zöld fű színe is a tavasz hírnöke.

Máli apukája, Krisi papa előkészíti az egyik legfőbb szerszámját, a boronát, Gópi apukája, Gópál papa meg hozta a két ökröcskéjét. Az ősszel felszántott földet fogják boronálni. Gópál papa fogja hajtani az ökröket, Krisi papa, Máli és Gópi pedig boronán állnak vagyis egyensúlyoznak.Minél nagyobb a súly a boronán, annál mélyebbre mennek a borona fogai a földben és annál porhanyósabb lesz a föld is- magyarázza a gyerekeknek Krisi papa. Mindeközben vidáman énekelnek:

Szánt Balaráma csireg-csörög sej haj a járom szánt Balaráma a Krisna-völgyi határon száraz a föld, a hármas eke nem állja szép Balaráma Krisna-völgyben sej-haj nincs párja… A madarak körülöttük röpdösnek.

– Főleg fecskék és bíbicek- magyarázta nekik Gópál papa. Kukacokat keresnek a földben.

Gópi papája nagyon jól ismeri az állatokat. Mialatt az egész mezőt megforgatták, megérkezett a trágyahordó kocsi is. Krisi papa szórószerkezetre cserélte a boronát.

– Erre már nem kell ráállni. A trágyának köszönhetően a vetés hamar kinő.

Ekkor ért oda Máli anyukája, Latá mama.

– Gyertek enni, hoztam finom praszádamot a kis földműveseknek! A mag kihajt a trágyától, a gyerek pedig megnő a praszádamtól! Ha nem esztek ilyen nehéz munka közben, holnapra a fejeteket sem tudjátok majd megemelni a fáradságtól! Rajta, csak rajta!A tehenek tejet adnak, tehát etetnek, mint a mamánk,- vonta le az okos következtetést Máli.

– A bikák pedig dolgoznak, mint a papánk, aki így gondoskodik a családról!-fejezte be az ősi bölcseletet Gópi.

Ebéd után a gyerekeket teljesen elkápráztatta a rengeteg mag, amelyet szétszórtak a mezőn.

– Ha elkezd esni az eső, valamennyi életre kel és kibújik a földből, és lassanként növekedésnek indul. Hát nem csodálatos?- mondja Máli papája.

– Krisna egész teremtése valóban káprázatos!- állapították meg a kis filozófusok, Máli és Gópi.

Az ökrök folytatták a dolgukat, a gyerekek pedig a tavaszi napsütésben gyönyörködtek.

Hasonló bejegyzések